nieuws

Gouden Ganzenveer voor Geert Mak

13 januari 2015

Journalist en schrijver Geert Mak wordt bekroond met de Gouden Ganzenveer 2015. De Academie eert Mak vanwege zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 16 april a.s. in Amsterdam.

Geert Mak (1946) debuteerde met De engel van Amsterdam (1992) en bereikte een breed publiek met De eeuw van mijn vader (1999), een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, nauw verweven met zijn eigen familiegeschiedenis. Mak weet, aldus de jury, moeiteloos te schakelen tussen zijn geschreven werk en zijn werk voor TV, met als hoogtepunt het boek en de gelijknamige TV-serie In Europa. “Mak verenigt in zijn werk uiteenlopende terreinen als de autobiografische essayistiek, de politiek, de journalistiek, de geschiedwetenschap en de godgeleerdheid. Zijn polemische lef, zijn avontuurlijke nieuwsgierigheid en zijn indringende maatschappelijke betrokkenheid vormen daarbij krachtige drijfveren, die hij op een aanstekelijke wijze weet over te brengen. Daarmee heeft hij alleen al in Nederland een publiek van vele honderdduizenden aan zich weten te binden.”

Het werk van Geert Mak is in meer dan twintig talen vertaald, waaronder het Chinees, Deens, Duits, Engels, Frans, Hebreeuws, Pools en Russisch. De vertalingen kwamen regelmatig tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Mak ontving eerder onder meer de Henriëtte Roland Holstprijs, het Légion d’Honneur en eredoctoraten van de Open Universiteit en de Universiteit van Münster; ook werd hij twee keer verkozen tot historicus van het jaar.

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks toegekend door de Academie. Eerdere laureaten zijn David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Zie ook: