nieuws

Vertaler van Boven is het stil van Gerbrand Bakker bekroond

Else Otten Übersetzerpreis voor Andreas Ecke

5 januari 2011

Op 14 januari 2011 wordt in Berlijn de Else-Otten-Übersetzerpreis 2010 voor de beste vertaling uit het Nederlands in het Duits uitgereikt aan Andreas Ecke voor de vertaling van Boven is het stil. In de Grüne Salon van de Volksbühne op het Rosa Luxemburg Platz zal Gerbrand Bakker de prijs aan zijn vertaler overhandigen.

Andreas Ecke vertaalde eerder samen met Gregor Seferens non-fictieboeken als De herschepping van de wereld van Floris Cohen en In Europa van Geert Mak, en als solovertaler romans van onder anderen Otto de Kat, P.F. Thomése, Rascha Peper en Henk van Woerden. Hij studeerde germanistiek, neerlandistiek en muziekwetenschappen en werkte eerder als boekhandelaar. Hij woont in Bonn.

De jury bestond uit vertalers Hanni Ehlers en Waltraud Hüsmert, professor Heinz Eickmans en criticus Hermann Wallmann. Zij hebben een keuze gemaakt uit 119 nieuwe vertalingen, vertaald door 50 verschillende vertalers; een overvloedig aanbod, dat aangeeft hoe groot het Nederlandstalige aandeel in de markt van vertaalde literatuur in Duitsland is.
De jury prijst Andreas Ecke voor de buitengewoon knappe wijze waarop hij de laconieke, droogkomische dialogen van Gerbrand Bakker in het Duits eenzelfde uitdrukking weet te geven. Ook de vertaling van Julia van Otto de Kat is in de ogen van de jury virtuoos.

Het is de zesde keer dat de tweejaarlijkse Else-Otten-Übersetzerpreis wordt uitgereikt. De prijs bedraagt € 5.200, is ingesteld door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Literarisches Colloquium Berlin en wordt gefinancierd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds. Eerdere prijswinnaars zijn Gregor Seferens, Waltraud Hüsmert, Marlene Müller-Haas, Hanni Ehlers en Helga van Beuningen.

Organisatoren van de prijsuitreiking zijn het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met het Literarisches Colloquium Berlin. De prijsuitreiking is in de Grüne Salon van de Volksbühne op het Rosa Luxemburg Platz, Linienstrasse 227, 10178 Berlin-Mitte, aanvang 19.30.

Peter Bergsma

Contact

Peter Bergsma

Directeur Vertalershuis

[email protected]