agenda

Writer in residence programma 2015

DBC Pierre als WiR in Amsterdam

1 feb-14 maart 2015

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Australische auteur DBC Pierre verblijft - op uitnodiging van het Letterenfonds - van 1 februari tot 14 maart 2015 als writer in residence aan het Spui in Amsterdam.

DBC Pierre, pseudoniem van Peter Finlay (Adelaide, 1962), werd in Australië geboren, en belandde via Mexico, Texas en Engeland in Ierland. Hij baarde opzien met zijn romandebuut Vernon God Little. Toen hij daarmee in 2003 de Man Booker Prize won, stonden de kranten bol van zijn roerige verleden dat gekenmerkt wordt door drugsverslaving en vermeende oplichting. In 2006 verscheen zijn tweede roman, Ludmila’s gebroken Engels en in 2010 Licht uit in wonderland .

Zijn werk is vertaald in 43 landen; de Nederandse vertalingen (door Dennis Keesmaat of door Martine Vosmaer en Karina van Santen) zijn gepubliceerd door uitgeverij Podium.

DBC Pierre’s vierde roman Breakfast with the Borgias wordt nu vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer en ligt in maart in de boekhandels als Ontbijt met de Borgias. Het boek werd door de pers ontvangen als “een spookverhaal, een detective, een debat over de onverenigbaarheid van de klassieke natuurkunde en quantumfysica, en een kritische beschouwing over onze hang naar en obesssie met moderne techniek”. Ironisch genoeg, belandt hoofdpersoon Ariel Panek, een veelbelovende jonge wetenschapper die van de VS op weg is naar een congres in Amsterdam, in dit verhaal doordat zijn vliegtuig haar bestemming niet bereikt. Vanwege zware mist moet er geland worden in Stanstead, Panek wordt ondergebracht in een guesthouse aan de Britse kust. Buiten is er donkerte en dichte mist, binnen is er geen telefoon of internetverbinding.

Optredens DBC Pierre

Tijdens zijn residentieperiode zal DBC Pierre meerdere optredens verzorgen. Op 4 maart opent hij het LOGOS festival in De Balie in Amsterdam. Op 12 maart treedt hij op in de Literaire Nachtclub tijdens de landelijke Boekenweek. De avond wordt georganiseerd door het Literatuurhuis en vindt plaats vanaf 20.00 uur in Utrecht. Het inmiddels traditionele Boekenbal voor Lezers dat op de laatste zaterdagavond van de Boekenweek wordt gehouden, vindt dit jaar plaats in De Lichtfabriek te Haarlem. Op zaterdag 14 maart 2015 treedt DBC Pierre daar op naast boekenweekauteur Dimitri Verhulst, Hanna Bervoets, Kees van Beijnum, Gustaaf Peek & Gerrie Hondius, Menno Wigman, Erik Jan Harmens, Lieke Marsman, Mathijs Leeuwis, Jeroen Kant, Kamagurka en anderen. De 80ste Boekenweek heeft als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden.

Video op Why I Love This Book met DBC Pierre over Breakfast with the Borgias:

Zie ook:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]