nieuws

Resultaten getoond op Poetry en op digidicht.nl

Poëzie op het mobiele scherm online

12 juni 2012

De resultaten van Poëzie op het mobiele scherm zijn tijdens het Poetry International Festival van 12 t/m 17 juni in de foyer van de Rotterdamse schouwburg te zien. Ook zijn alle werken nu te bekijken op www.digidicht.nl.

Het Nederlands Letterenfonds en het Mondriaan Fonds organiseerden onlangs een bijzondere editie van Poëzie op het scherm die geheel was toegespitst op mobiele schermen zoals smartphones en tablets. Zes duo’s, bestaande uit een dichter en een vormgever, kregen de gelegenheid de mogelijkheden van bijvoorbeeld touchscreens en Augmented Reality te onderzoeken.

Arnoud van Adrichem, Ines Cox en Lauren Grusenmeyer; Wim Brands en Max Kisman; Maarten Doorman, PJ Roggeband en Nils Mühlenbruch; Hélène Gelèns en Luis Rodil-Fernández; Saskia de Jong en Rens van Meegen; en Elmar Kuiper en Selby Gildemacher presenteerden hun nieuwe werk op 17 mei jongstleden als onderdeel van Augment It!, Stedelijk @ Trouw/De Verdieping. Dit bijzondere programma was gewijd aan alle mogelijke vormen van Augmented Reality (AR) waar beeldend kunstenaars, dichters, architecten en designers op dit moment mee experimenteren.

Je dis merde et remerde / Et reremerde van Saskia de Jong en Rens van Meegen zal tijdens het Poetry Festival te zien zijn op de videowand (bestaande uit 24 schermen) in de foyer van de schouwburg. De AR-gedichten Poëzie loont, 200 ton TNT en IJsseloever zijn doorlopend in de foyer van de schouwburg te zien.

Poëzie loont!

Onder het credo Poëzie loont ontwikkelden dichter Arnoud van Adrichem en grafisch ontwerpers Cox & Grusenmeyer de mobiele browser ‘Geld’, waarmee hardwerkende belastingbetalers hun belastingcenten kunnen terugverdienen door gedichten te lezen. Alle banken in Amsterdam zijn voorzien van duidelijk herkenbare stickers die kunnen worden gescand met een smartphone of tablet. De gedichten die dan zichtbaar worden verwijzen naar de financiële wereld, het bancair verkeer en de kredietcrises. Elk gedicht levert € 0,11 op; een bedrag dat ongeveer overeenkomt met het belastinggeld dat iemand met een gemiddeld jaarkomen dagelijks kwijt is aan cultuur. ‘Money is a kind of poetry’, stelde Wallace Stevens ooit. Deze applicatie bewijst eens te meer zijn gelijk.

200 ton TNT

200 ton TNT is een augmented reality app voor smartphone/tablet en bevat een explosief goedje ‘dagdichting’. Elke dag van de week presenteren Maarten Doorman, Nils Mühlenbruch en PJ Roggeband een frisse poëtische lichting. De gedichten worden zichtbaar door je telefoon te richten op de TNT brievenbussen.

IJsseloever

Dichter Wim Brands en grafisch ontwerper Max Kisman maakten IJsseloever: zestien momenten uit het leven van twee bejaarde vrouwen zijn verborgen in de IJsselvallei. Ze kijken naar schepen, lezen hun namen en varen in gedachten mee naar het buitenland. In het verhaal zijn vijftien videogedichten en een audio clip verwerkt. Het ‘videoverhaal’ is ook te bekijken via een (los verkrijgbare) gedrukte kaart van de IJsselvallei.

Poëzie op het scherm

Sinds 2005 wordt regelmatig aan een aantal dichters en schrijvers de gelegenheid geboden om in samenwerking met een vormgever ‘in de nieuwe media’ gezamenlijk te zoeken naar een nieuwe vormtaal. Tot nu toe zijn zes edities georganiseerd. Het resultaat is een rijke variëteit aan presentaties van nieuw werk waarin de mogelijkheden van interactiviteit, voordracht, typografie en beweging, de vluchtigheid van het beeldscherm, generatieve kunst en de samenhang tussen beeld, film, geluid en tekst zijn benut. Voor meer informatie en achtergrondartikelen zie www.poezieophetscherm.nl; de resultaten van alle edities van Poëzie op het scherm en van enkele workshops aan kunstacademies zijn te vinden op www.digidicht.nl. Ook internationaal vonden de resultaten hun weg, bijvoorbeeld op het Zebra Poetry Film Festival in Berlijn, de International Book Fair 2011 in Beijing, en naar de bloemlezing van de ELO.

Het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds voor Architectuur, dat met ingang van 2013 e-cultuur ondersteunt, onderzoeken de mogelijkheid om deze vormen van digitale innovatie te continueren.

Meer informatie:
Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatiecoördinator

[email protected]