De afgelopen dagen zijn we op de boekenbeurs in Guadalajara, Mexico, geweest. Het aantal stands en met name tafels in het rechtencentrum zijn zichtbaar gegroeid sinds 2009, toen we voor het laatst op de deze beurs waren.
Volgens de organisatie zijn er bij deze 27ste editie van de FIL (Feria Internacional del Libro) uitgevers uit 43 landen en een programa met meer dan 650 schrijvers, waaronder David Byrne, Ken Follet, Claudio Magris en Thomas Piketty. Argentinië is dit jaar gastland, dus ook veel auteurs daarvandaan. Nederland wordt vertegenwoordigd door Sasja Janssen, die vanaf woensdag een aantal keer optreedt.

Onze eerste dag is zondag, de beurs is overvol, veel publiek en vooral veel gezinnen met kinderen. Op de grote uitgevers-stands wordt volop gelezen en in het kindergedeelte ‘FIL Nino’ zijn er workshops van illustratoren, zelfs een met geblinddoekte kinderen! Het is leuk om op de stands van uitgevers als Fondo de Cultura Economica en Castillo een aantal vertalingen van Nederlandse kinderboeken terug te zien, vooral van prentenboeken maar ook Het boek van alle dingen van Guus Kuijer.

De daarop volgende dagen is de beurs gesloten voor publiek, maar zijn de stands, de gangen en het rechtencentrum vol ‘professionals’. Maarten Valken en ik spreken tientallen uitgevers en agenten uit Mexico, Argentinie, Colombia, Chili en Brazilië, maar ook een aantal uit Europa en Azië, onder andere degenen die meedoen aan het fellowshipprogramma. Veel uitgevers zijn optimistisch gestemd en enthousiast om Nederlandse boeken te gaan uitgeven.

Er is opvallend veel belangstelling voor prentenboeken, graphic novels en klassiekers. Ook voor non-fictie is er duidelijk meer interesse, zeker voor boeken die raken aan huidige situatie in het land. Bijvoorbeeld voor Oud worden zonder het te zijn van Rudi Westendorp, wat ook hier een thema is, hoewel sommige Mexicaanse uitgevers opmerken dat veel mensen in Mexico moeten werken tot ver in hun zeventigste. Ook een boek als Compartimenten van vernietiging van Abram de Swaan, over de mentaliteit van massamoordenaars, is helaas maar al te actueel.
Als bezoeker voel je dat het op en met de beurs goed gaat, er heerst een positieve sfeer. Buiten wordt je geconfronteerd met de politieke situatie in het land. Er staan tientallen bewapende politie mensen, er worden meerdere demonstraties gehouden, onder andere een optocht van schrijvers en uitgevers als protest tegen de verdwijning van de 43 verdwenen studenten.
In april is Mexico gastland op de Londen Bookfair, een goede gelegenheid voor Nederlandse uitgevers om hun titels naar Latijns-Amerika te verkopen. En goed te kijken naar het prachtige aanbod, vooral van prentenboeken en fictie, van Mexicaanse bodem.