nieuws

10 herontdekkingen voor de winter

Ken uw klassiekers

11 november 2014

De succesvolle actie ’Ken uw klassiekers! – 10 herontdekkingen voor deze zomer’ krijgt een winters vervolg. Samen met tien uitgeverijen heeft Schwob een selectie gemaakt van bijzondere herontdekkingen uit de twintigste eeuw die dit najaar verschijnen. Van 15 januari t/m 7 maart 2015 presenteren een groot aantal Nederlandse en Vlaamse boekhandels deze titels in hun winkel of in hun etalage.

Niet alle schrijvers van de winter-lijst zijn grote onbekenden, maar de titels zijn het dan wel, zoals Misverstand in Moskou van Simone de Beauvoir dat nu voor het eerst bij De Geus in het Nederlands is verschenen. De lijst bevat titels uit de hele twintigste eeuw, uit een groot aantal taalgebieden en biedt voor elke lezer wat wils:

  • Sinclair Lewis – Babbitt, vertaling Paul Bruijn (Van Oorschot)

  • George Perec – De Condottiere, vertaling Edu Borger (De Arbeiderspers)

  • Jíri Weil – De hartslag van Moskou, vertaling Kees Mercks (Cossee)

  • John Fante – Wacht tot het voorjaar, Bandini, vertaling Mea Flothuis (Meulenhoff)

  • William Faulkner – Absalom, Absalom!, vertaling Bartho Kriek (Atlas Contact)

  • Hans Keilson – Dagboek 1944, vertaling Hans Driessen en Jos Versteegen (Van Gennep)

  • Mohammed Mrabet – Liefde met een lok haar, vertaling Hester Tollenaar (Jurgen Maas)

  • Simone de Beauvoir – Misverstand in Moskou, vertaling Jan Versteeg (De Geus)

  • Werner Bräunig – Rummelplatz, vertaling José Rijnaarts (Lebowski)

  • Yannis Kiourtsakis – Bij wijze van roman, vertaling Hero Hokwerda (Ta Grammata)

Meer informatie over deze titels en leesfragmenten zijn te vinden op de Schwob-website. Ook zal bij ieder boek een discussielijst voor geïnteresseerde leesclubs te vinden zijn.

Op donderdag 20 november vertelt Paul Bruijn in de literaire talkshow Letteren &cetera over zijn vertaling van Babbitt, de satirische roman waarmee Sinclair Lewis in 1930 als eerste Amerikaan schrijver de Nobelprijs voor literatuur won. Publiek is van harte welkom bij de opnames. Reserveer hier: letterenetcetera.nl

Op zondagmiddag 1 februari 2015 vindt het Schwobfest voor de tweede keer plaats, in de Lichtfabriek in Haarlem. Casper Luckerhof zal de middag leiden. De uitgeverijen benaderen momenteel de ambassadeurs voor de titels die in Haarlem elk gedurende 5 minuten een warm pleidooi zullen houden, waarom je deze winter deze klassieker zou moeten lezen. De vorige keer was het erg leuk. Houdt de datum dus alvast vrij!

Boekhandelaren die mee willen doen aan de winteractie Ken uw klassiekers kunnen contact opnemen met Alexandra Koch, hoofdredacteur van Schwob.

de tien covers

Alexandra Koch

Contact

Alexandra Koch

Teamcoördinator & programmamedewerker

[email protected]