nieuws

Jan van Mersbergen en Mensje van Keulen bekroond

Jan Campert-prijzen

5 november 2014

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: de Constantijn Huygens-prijs 2014 werd toegekend aan Mensje van Keulen voor haar hele oeuvre dat bestaat uit romans, verhalen en gedichten. Daarnaast zijn de dichtbundel Vlinderslag van Piet Gerbrandy, de roman De laatste ontsnapping van Jan van Mersbergen en het essay Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen van Bas Heijne bekroond. Van Mersbergen ontving voor het schrijven van deze roman een beurs van het Letterenfonds. Het werk van Van Keulen werd in zes talen vertaald; ook haar boeken kwamen (veelal) tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Jan van Mersbergen (1971) ontving de F. Bordewijk-prijs 2014. De jury prees zijn laatste roman De laatste ontsnapping die met een vanzelfsprekende intimiteit geschreven is. In de roman ontdekken twee mannen wat het betekent om vader van een tienjarige te zijn. Volgens de jury toont Van Mersbergen zich “in zijn schitterende zevende roman een meester van het kleine gebaar en de onuitgesproken gedachte”.

De jury bekroonde het gehele oeuvre van Mensje van Keulen (1946) met de Constantijn Huygens-prijs. Volgens de jury getuigt het oeuvre dat zij in ruim veertig jaar heeft opgebouwd van buitengewoon technisch meesterschap. Al haar verhalen zijn met “verfijndheid en precisie gecomponeerd”, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje van Keulen-verbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan. Dat is het keurmerk van haar schrijverschap en daarmee vertegenwoordigt Mensje van Keulen een geheel eigen stem in de Nederlandse letteren.

De jury bestond uit Aad Meinderts (voorzitter), Erica van Boven, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Annemie Leysen, Jan de Roder en Carl De Strycker.

Zie ook: