nieuws

& verander de Poëzieweek in een maand

Boek een dichter

30 september 2014

In de aanloop naar de Poëzieweek 2015 brengt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB en Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) de poëzie dichter bij lezers en luisteraars. Via de speciale PoëzieBiebapp kan iedereen tien dichtbundels gratis vier weken lang digitaal lezen. En omdat poëzie aan kracht wint als ze wordt voorgelezen kunnen boekhandels, bibliotheken en scholen via de actie Boek een dichter dichters laten optreden voor het extra aantrekkelijke Poëzieweektarief - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari!

De actie Boek een dichter wordt ondersteund door twee brochures, die in samenwerking met de CPNB zijn samengesteld: één voor de boekhandel (.pdf) waarin tien recente dichtbundels worden uitgelicht en één voor de bibliotheken (.pdf) waarin tien klassieke en populaire poëziebundels worden besproken. Deze poëziebundels kunnen bovendien tijdens de Poëzieweek gelezen worden met de speciale PoëzieBiebapp.

Boekhandel

De brochure voor de boekhandel is onder ruim 1.500 boekhandels in Nederland en Vlaanderen verspreid. Hierin worden tien recente bundels van deze tien dichters voorgesteld: Charles Ducal, Maarten van der Graaff, Miriam Van hee, Hester Knibbe, Geert De Kockere, Ted van Lieshout, Lieke Marsman, Els Moors, Alfred Schaffer en Peter Verhelst. Dichter en muzikant Rick de Leeuw verzorgde een inleiding bij het geheel:

‘Voorbij het leven begint de poëzie, het is de geconcentreerde vorm ervan. Een vrijplaats, een laboratorium. Waar een schoonheid wordt geboetseerd die niet per se mooi hoeft te zijn. Waar een waarde wordt gecreëerd die niet in geld uit te drukken valt, en een waarheid die we niet altijd horen willen en die niet altijd juist hoeft te zijn. Het is een spel buiten de lijnen, waarvan de regels voortdurend veranderen, zonder scheidsrechter, zonder begin en zonder eind. Een spel dat, zoals elk spel, het beste is als het op een vrolijke wijze en toch uiterst serieus wordt gespeeld.’

PoëzieBiebapp

De PoëzieBiebapp wordt ontwikkeld door bibliotheek.nl en kan gratis worden gedownload tijdens de poëzieweek. Zo geeft de app iedereen 4 weken lang toegang tot tien prachtige bundels van Paul Bogaert, Hugo Claus, Herman De Coninck, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Christine D’haen, Andy Fierens, Judith Herzberg, Gerrit Kouwenaar en Ilja Leonard Pfeijffer. Dichter Erik Jan Harmens schreef er een inleiding bij:

‘Daarom heb ik de poëzie lief. Ze is machtig in haar onmacht. Ze is ongrijpbaar, maar je voelt haar diep in je donder. De aanwezigheid van al die bundels van al die dichters, verspreid door mijn huis liggend en deels ook gewoon in de Billy staand, stemt me gelukkig. Als ik lijd aan een overdosis begrijpelijke informatie, na het bestuderen van een gebruiksaanwijzing, een routebeschrijving of een allerlaatste aanmaning, dan grijp ik naar de poëzie.’

Boek een dichter

Omdat poëzie bij uitstek een literair genre is dat wint bij voordracht, stimuleert het Letterenfonds in samenwerking met SSS (Stichting Schrijvers School Samenleving) Nederlandse boekhandels en bibliotheken om tijdens en voorafgaand aan de Poëzieweek zo veel mogelijk dichters (dus niet alleen de tien uitgelichte dichters!) te laten optreden. Via SSS kunnen dichters tegen het aantrekkelijke Poëzieweektarief geboekt worden in de periode van 1 januari tot en met 5 februari 2015. Geïnteresseerde boekhandels, bibliotheken en scholen uit Nederland kunnen daartoe contact opnemen met Stichting Schrijvers School Samenleving in Amsterdam, per mail: [email protected] of telefonisch op 020 623 49 23. Vlaamse boekhandels kunnen contact opnemen met het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het motto van de Poëzieweek 2015, die loopt van 29 januari tot en met 4 februari, is Met zingen is de liefde begonnen. Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Poëziegeschenk, een cadeau van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie. Meer informatie over de Poëzieweek is te vinden op poezieweek.com. Een overzicht van in 2014 verschenen dichtbundels vindt u op de site van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.

Meer informatie:

Hier vindt u de bladerversies van de brochures voor de boekhandel en de bibliotheek.
Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00.

www.letterenfonds.nl

Over het Nederlands Letterenfonds:

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]