nieuws

‘Het raadsel van alles wat leeft’

Twee keer goud voor Schutten en Rieder

1 oktober 2014

Voor het eerst sinds 1985 gaan de Gouden Griffel en het Gouden Penseel naar één boek. Destijds was dat voor Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en The Tjong Khing; nu naar Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten en Floor Rieder (Gottmer), waarin het evolutieverhaal op geestige, feitelijke, technische en anekdotische wijze wordt gepresenteerd.

Het Letterenfonds investeerde in de totstandkoming van het boek via subsidies aan de schrijver en de uitgever; ook werd het Het raadsel van alles wat leeft met succes in het buitenland onder de aandacht gebracht. Na een Duitse vertaling door Verena Kiefer, Evolution oder Das Rätsel von allem (Gerstenberg Verlag), volgt binnenkort ook een Engelse editie bij Beyond Words Publishing (V.S.).

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalig kinderboek, werd op dinsdag 30 september uitgereikt aan Jan Paul Schutten (Vlissingen, 1970), tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. De Griffeljury:

De Gouden Griffel 2014 gaat naar een briljant boek, dat - ondanks het inhoudelijk zware thema - licht en lucht kent en dat tot nadenken en lachen verleidt. Niet snel zal opnieuw een boek verschijnen met zo’n grootse ambitie en meesterlijke uitwerking.

Het Gouden Penseel 2014, de prijs voor het best geïllustreerde boek, werd op woensdag 24 september uitgereikt aan Floor Rieder (Zwolle, 1985) voor haar illustraties in Het raadsel van alles wat leeft.

De jury over de illustraties van Floor Rieder:

Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend én informatief - en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek.

Illustratie van Floor Rieder

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Specialist internationaal

[email protected]