nieuws

Tzum-prijs naar ‘La Superba’

30 september 2014

Ilja Leonard Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs, de jury verkoos een zin uit La Superba tot de mooiste van het afgelopen jaar. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds en werd met succes in het buitenland onder de aandacht gebracht: een Duitse, Engelse en Macedonische vertaling zijn in voorbereiding.

Eerder ontving Pfeijffer de Tzum-prijs 2005 voor een zin uit zijn roman Het grote baggerboek. De sympathieke prijs bestaat deze keer uit een geldbedrag van 48 euro - één euro voor elk woord - en een beker. Dit is de winnende zin:

Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften.

La Superba werd ook bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2014.

Pieter Steinz ontving vorig jaar Ilja Leonard Pfeijffer in zijn live talkshow Letteren &cetera, in Spui25 in Amsterdam. Het interview is hier te beluisteren.

cover La Superba