nieuws

Chinese dissidente schrijver Ye Fu te gast in Amsterdam

31 mei 2012

In het kader van het programma Amsterdam Vluchtstad verblijft de Chinese schrijver Ye Fu (pseudoniem van Zheng Shiping) drie maanden in Amsterdam, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

Ye Fu studeerde Chinese letteren aan de Wuhan University, waarna een kort dienstverband bij de politie van Wuhan (provincie Hubei) volgde. Uit protest tegen het bloedige neerslaan van de Tiananmen studentenprotesten in 1989 nam Ye Fu ontslag. Wegens zijn betrokkenheid bij hulpacties aan mensenrechtenactivisten en bij de protesten betrokken studenten, werd hij nog datzelfde jaar gearresteerd en tot 6 jaar gevangenschap veroordeeld. Na zijn vrijlating was Ye Fu enkele jaren werkzaam als redacteur in een literaire uitgeverij en vestigde hij zijn naam als dichter en schrijver van romans, maar hij kreeg met name bekendheid vanwege scherpzinnige en uitgesproken kritische essays en artikelen, later ook vanwege zijn veelgelezen blog. Voor zijn werk als onafhankelijk schrijver en publicist ontving hij in 2010 van de Onafhankelijke Chinese Pen de Freedom to Write Award. In datzelfde jaar werd zijn boek Moeder op de rivier bekroond met de Book of the Year Award van de Internationale Boekenbeurs in Taipei.

Amsterdam Vluchtstad is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Gemeente Amsterdam. Sinds 1997 biedt Amsterdam Vluchtstad tijdelijk onderdak - vaak voor een periode van een jaar - aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. De schrijvers worden gehuisvest in het voormalige woonhuis van Anne Frank, dat door woningbouwvereniging Ymere ter beschikking is gesteld. Ye Fu is de elfde schrijver die via Amsterdam Vluchtstad in Amsterdam verblijft.

Meer informatie

Tiziano Perez

Contact

Tiziano Perez

Directeur-bestuurder

[email protected]