nieuws

Jenny Smelik-IBBY prijs naar Hans Hagen en Philip Hopman

5 september 2014

Hans Hagen en Philip Hopman winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2014 voor Het hanengevecht (Querido). Het idee voor het boek ontstond tijdens een reis naar de Filippijnen. Voor het schrijven van deze jeugdroman ontving Hagen een projectsubsidie van het Letterenfonds.

In Het hanengevecht wordt “met weinig woorden en krachtige illustraties een indringend beeld opgeroepen van een cultuur die hemelsbreed verschilt van de Nederlandse”, aldus de jury. “Hans Hagen schetst in een poëtische stijl de strijd die het derdewereld jongetje Pio moet leveren om te overleven in een harde wereld. Het is zoals het is en het is knap dat de auteur zich onthoudt van een oordeel. De tekeningen van Philip Hopman met zijn rake zwart-wit lijnen maken het kleine verhaal over grote zorgen af.”

Daarnaast kende de jury een eervolle vermelding toe aan auteur Laïla Koubaa en illustrator Mattias De Leeuw voor het prentenboek Azizi en de kleine blauwe vogel (uitgeverij Book Island). “Een betoverend sprookje dat subtiel verwijst naar het recente verleden van de jasmijnrevolutie in Tunesië in 2010.”

De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin des woords. De prijs bedraagt 2.000 euro. Aan de eervolle vermelding is een bedrag van 500 euro verbonden.

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Specialist internationaal

[email protected]