Hoe goed kennen Nederlandse en Vlaamse lezers elkaars schrijvers? Onder de titel Ken je buren organiseren de Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar voor de derde keer een tournee met verwante Vlaamse en Nederlandse auteurs langs podia in Vlaanderen en Nederland.
De tournee brengt het kruim van de Nederlandse en Vlaamse letteren op het podium. Drie auteursduo’s, telkens bestaande uit een Vlaamse en een Nederlandse auteur, zorgen voor het nodige burengerucht in een boeiende mix van literaire genres. Dichter, non-fictie- of proza-auteur: in Ken je buren nemen oude rotten en aanstormend talent het voor elkaar op. Ze stellen elkaars werk aan het publiek voor en gaan op zoek naar grensoverschrijdende verwantschappen.
Elk duo gaat op zoek naar wat hen bindt, verbaast of uitdaagt, over de grenzen heen. Neske Beks en Els Moors brengen een bijzonder en theatraal pleidooi voor het verkennen van de grenzen van de eigen seksualiteit en identiteit, Bernard Dewulf en Miek Zwamborn herkennen in elkaars werk een passie voor beeldende kunst en taal, en Ann Meskens en K. Schippers vertellen hoe een gemeenschappelijke fascinatie voor Jacques Tati uitgroeide tot een vriendschap. In Vlaanderen toert Ann Meskens met Joke Hermsen (o.a. Kairos en Stil de tijd) die in haar werk het maatschappelijke engagement niet schuwt. Presentator Friedl’ Lesage leidt het programma in goede banen.
Ken je buren trapt zaterdag 13 september a.s. om 16.00 uur af op het Read My World Festival in Amsterdam en eindigt op zaterdag 1 november in Leuven.
Volg Ken je buren op Facebook.
De tourneedata:
- Zaterdag 13 september 16:00 u @ Read my Worldfestival Amsterdam
Adres: Tolhuistuin, Tolhuisweg 2, Amsterdam-Noord
- Vrijdag 24 oktober 14:00 u @ boekhandel Roelants Nijmegen
Adres: Boekhandel Roelants, Van Broeckhuysenstraat 34 6511 PJ Nijmegen
- Donderdag 30 oktober, 20 uur @ Boekenbeurs Antwerpen
Adres: Boekenbeurs, Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, 2000 Antwerpen
- Vrijdag 31 oktober 20.00 u @ Theoria Kortrijk
Adres: Theoria Kortrijk, Onze Lieve Vrouwestraat 22, 8500 Kortrijk
- Zaterdag 1 november 11.00 u @ De Zondvloed Mechelen
Adres: De Zondvloed Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen
- Zaterdag 1 november 20.00 u @ Boekarest Leuven
Adres: Boekarest Leuven, Ladeuzeplein 12, 3000 Leuven
De auteurs:
Els Moors (1976)
is dichter en schrijver. Ze studeerde Germaanse talen aan de Rijksuniversiteit Gent en Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar poëziedebuut er hangt een hoge lucht boven ons (2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs. Recentelijk verscheen Moors’ vierde boek, de bundel Liederen van een kapseizend paard. Moors woont en werkt in Brussel en is redacteur van het literaire tijdschrift nY.
Neske Beks (1972)
is schrijver, theatermaker, scenarioschrijver en performer. In 2002 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs met de eenakter Wrang. Als performer/theatermaker toerde ze vervolgens langs de theaters. In 2008 switchte ze naar film met het scenario voor Godenzoon. Beks’ regiedebuut de documentaire Eigen volk, een zeer persoonlijke film over haar Vlaamse familie, werd geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie 2011. Onlangs verscheen haar debuutroman De Kleenex kronieken, waarin het hoofdpersonage net als de auteur van Vlaams-Afrikaanse origine is.
Miek Zwamborn (1974)
is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na. Via verschillende media maakt ze vervolgens een koppeling naar het heden. Zij publiceerde de romans Oploper (2000), Vallend Hout (2004) en de dichtbundel Het krieken van sepia (2008). Onlangs verscheen haar derde roman De duimsprong (2013). miekzwamborn.nl
Bernard Dewulf (1960)
is dichter, columnist, journalist, kunstkenner en werkzaam als dramaturg bij toneelgezelschap NTGent. Zijn schrijven waaiert verschillende richtingen uit, maar is steevast gekenmerkt door een grote dosis onderzoek, verbazing en mededogen. Hij publiceerde beschouwende essays en is vooral bekend van zijn prachtige verhalenbundel Kleine dagen, dat bekroond werd met de Librisprijs 2010 en met de Inktaap 2011. In 2012 werd Bernard Dewulf benoemd tot officiële stadsdichter van Antwerpen.
Ann Meskens (1965)
is dichter en filosoof. Ze studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KU Leuven en de Universiteit van Nice. Van 2010 tot 2012 verbleef ze als gastschrijver aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Daarover schreef ze het boek The making of (2014), een verzameling van korte logboeknotities en lezingen, maar ook een geschiedenis van de filosofie. Eerder schreef Meskens Jacques Tati: een kwestie van kijken (2010), een bijzondere ode aan de filmkunstenaar. Ander werk van haar hand is Eindelijk buiten: Filosofische stadswandelingen.
K. Schippers (1936)
is dichter en schrijver, en debuteerde in 1963 met de dichtbundel De waarheid als De koe. Hij was mederedacteur van de tijdschriften Barbarber (1958-1971) en Hollands Diep (1975-1977). Met regisseur Kees Hin maakt hij speelse films waarin de grenzen tussen documentaire en fictie steeds opnieuw worden verkend. Zijn laatste bundel is Fijn dat u luistert (2014). In april van 2012 verscheen Op de foto, Schippers’ laatste roman. In 1996 kreeg K. Schippers de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.
Joke J. Hermsen (1961)
studeerde letterkunde en filosofie en was docent en onderzoeker aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en Tliburg. Ze debuteerde in 1998 bij De Arbeiderspers met Het dameoffer. De liefde dus werd bekroond met de Halewijn literatuurprijs 2008 en genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2009. Haar pleidooi voor een langzame toekomst, Stil de tijd behaalde twintig herdrukken. Dit jaar verscheen de essaybundel Kairos, waarin Hermsen zich keert tegen het technocratische denken en pleit voor de nieuwe bevlogenheid van de homo empathicus.
Friedl’ Lesage (1970)
is journaliste met een passie voor boeken. Ze staat bekend om haar diepgaande radio-interviews. In 2009 publiceerde ze Een leven in boeken waarin 40 bekende Nederlandse en Vlaamse lezers aan het woord komen over de boeken die hun leven hebben beïnvloed.