nieuws

Nog in bèta

Nieuwe Vertalingendatabase

29 augustus 2014

Nog niet alles doet het maar sinds gisteren is de bèta-versie van de nieuwe Vertalingendatabase beschikbaar. De database is een belangrijk instrument om gegevens over vertalingen van Nederlandstalige literatuur op te vragen.

Sinds de ontsluiting van deze informatie in 2005 - in de jaren daarvoor alleen telefonisch of schriftelijk op te vragen - wordt de database maandelijks door zo’n 2000 bezoekers geraadpleegd. Door het in gebruik nemen van een nieuw informatiesysteem bij het Letterenfonds was het nodig de zoekmachine opnieuw op te bouwen.

Mogelijkheden

Gezocht kan worden op auteur, titel (van het origineel), vertaler, uitgevers van het origineel én van de vertaling. Via Zelf zoeken kan er vrij in de database worden gezocht, waarbij gebruik kan worden gemaakt van boolean (AND, OR, NOT, etc) operatoren.

Zoekresultaten kunnen worden gefilterd op taal, genre, jaar, subsidiegever, de status van de vertaling (gepubliceerd of in voorbereiding) en aanwezigheid in bibliotheek.

zoekvenster

Nog niet helemaal af

We spreken niet zomaar van een bèta-versie; niet alle opties zijn al beschikbaar. Zo klopt de sortering van gegevens nog niet, is er nog geen eenvoudige manier om zoekresultaten af te drukken en moet de Engelse versie nog worden afgebouwd.

De komende periode zullen de oude en de nieuwe versie naast elkaar bestaan. Via www.vertalingendatabase.nl is de oude versie te vinden (met een link naar de nieuwe). Als we tevreden zijn met de werking van de nieuwe versie zal via deze url te vinden zijn.

Opmerkingen & aanvullingen

Opmerkingen over de werking van de zoekmachine kunt u mailen naar Dick Broer (d.broer@letterenfonds.nl). Aanvullingen of correcties van gegevens kunt u sturen aan Marlies Hoff (m.hoff@letterenfonds.nl).

Dick Broer

Contact

Dick Broer

Publicaties, websites & ICT