nieuws

Sieb Posthuma overleden

4 augustus 2014

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws dat illustrator en auteur Sieb Posthuma in zijn woonplaats Amsterdam is overleden. Hij is 54 jaar oud geworden.

Sieb Posthuma (1960-2014) begon midden jaren negentig met het illustreren van (prenten)boeken. In 2001 verscheen zijn eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen, over zijn eigen foxterriër Rintje. In dat jaar begon hij voor NRC Handelsblad met een wekelijks verhaal met tekeningen over Rintje op de Kinderpagina. Er volgden meer prentenboeken en bundels met voorleesverhalen, en ook theatervoorstellingen over Rintje, die hij maakte met zijn partner Ton Meijer. Met prinses Laurentien werkte Posthuma aan een reeks boeken over Mr Finney, en met Ted van Lieshout maakte hij diverse prentenboeken.

Tijdens enkele door het fonds georganiseerde of ondersteunde reizen gaf Posthuma workshops voor kinderen. In Beijing maakte hij bijvoorbeeld samen met 30 kinderen van gedetineerden een kraanvogel van papier.

kraanvogel

Voorafgaand aan deze bijeenkomst mailde hij:

Ik zal met ze gaan tekenen en vertellen en we gaan samen een grote kraanvogel maken, waar ieder kind een veer maakt van de vleugels en een wens op schrijft, het is de vogel die in China staat voor geluk en vrijheid. Ik zal er boven schrijven ( mijn motto van deze week) ‘The ultimate space is a piece of paper’.

Tijdens dergelijke, altijd drukbezochte workshops wist hij op een heel natuurlijke en directe manier contact te maken met kinderen, die in veel gevallen niet eerder in aanraking waren gekomen met de wereld van het boek. Of het nu in Beijing, Paramaribo of Rio de Janeiro was, steeds reageerden de kinderen vol enthousiasme op Posthuma en zijn werk.

In Beijing kwam hij in contact met standbouwers Ira Koers & Roelof Mulder die vervolgens de tentoonstelling over zijn werk in het Letterkundig Museum vormgaven. De door Joukje Akveld geschreven catalogus werd ondersteund door het fonds.

Zijn werk maakte onderdeel uit van de reizende expositie van An Elephant Came By - gemaakt door het fonds ter promotie van Nederlandse illustratoren in het buitenland - en verscheen in tien verschillende talen.

vertalingen

Dat Posthuma hoorde bij de top van Nederlandse illustratoren is zichtbaar in de tekeningen die hij maakte bij de gedichten van Annie M.G. Schmidt in Een vijver vol inkt (Querido, 2011). In het Engels verscheen deze bundel als A Pond Full of Ink, bij Eerdmans in 2014 (vertaling van David Colmer).

Zijn overlijden werd bekendgemaakt door uitgeverijen Gottmer, Leopold en Querido. Op zaterdag 9 augustus is er een openbare herdenkingsbijeenkomst.

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Specialist internationaal

[email protected]