agenda

Writer in residence aan het Spui

Philipp Blom in Amsterdam

11 aug-18 september 2014

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

Van 11 augustus tot 18 september is de in Duitsland geboren en in Wenen woonachtige auteur Philipp Blom te gast als writer in residence aan het Spui in Amsterdam.

Philipp Blom (1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schreef verscheidene historische werken: To Have and to Hold (2002) en Encyclopédie (2004). Blom schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften. Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jaren (2009) en Het verdorven genootschap (2010). Van beide boeken werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Blom hield in 2012 de prestigieuze Van der Leeuwlezing in Groningen.

Op 21 augustus verschijnt Alleen de wolken, een panoramische geschiedenis van Europa in het interbellum bij uitgeverij De Bezige Bij. Het boek wordt begin september gepresenteerd in het Goethe Instituut in Amsterdam. Op 26 september opent Blom het cultureel-academisch seizoen van SPUI25 met de 8e SPUI25-lezing; daarnaast verzorgt hij lezingen in Leiden en Antwerpen.

Na het grote succes van De duizelingwekkende jaren, waarin Philipp Blom de eerste veertien jaren van de twintigste eeuw beschrijft, buigt hij zich nu over het interbellum. Door de Eerste Wereldoorlog was de wereld compleet veranderd. Als gevolg van de schok van de ongekende destructie van die oorlog leek de bevolking als geheel alle zekerheden, elk geloof en iedere oriëntatie te zijn kwijtgeraakt. Uit dit trauma kwamen de nieuwe ideologieën zoals communisme en fascisme voort.

Blom gaat te werk als deelgenoot, als tijdgenoot, hij beschrijft die eenentwintig jaren zoals ze zijn beleefd in al hun complexiteit en tegenstrijdigheid. Telkens zoomt hij in op een bepaald jaar en gaat dan vaak uit van een specifieke gebeurtenis. Evenals in De duizelingwekkende jaren betrekt Blom de literatuur en de beeldende kunst erbij en brengt zodoende het verleden op een buitengewoon aantrekkelijke wijze tot leven.

Lezingen en andere optredens van Blom tijdens zijn residentieperiode:

  • De boekpresentatie van Alleen de wolken vindt plaats op woensdag 3 september om 20:00 uur in het Goethe Instituut, Herengracht 470, te Amsterdam. Maarten Asscher zal Philipp Blom interviewen. Reserveren kan via de website van het Goethe Instituut. Voertaal: Nederlands.
  • Op donderdag 4 september geeft Blom een lezing bij het Studium Generale van de Universiteit van Leiden, na vertoning van The Vertigo Years (De duizelingwekkende jaren).
  • Zondag 14 september treedt Philipp Blom op tijdens het Eilandfestival Antwerpen, in België uiteraard.
  • Op vrijdag 26 september geeft Philipp Blom de 8e SPUI25-lezing. Hij zal spreken over het falen van het Westerse verlichtingsdenken en uiteenzetten hoe we deze ‘nachtmerrie van de rede’ achter ons kunnen laten. Na afloop wordt Blom geïnterviewd door Pieter van den Blink. De avond vindt plaats in de aula van de Oude Lutherse kerk, Singel 411 in Amsterdam, en begint om 20.00. De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk en wel via de website van SPUI25. Voertaal: Nederlands.

Phillipp Blom (in het Engels) over zijn boek Alleen de wolken op Whyilovethisbook, boekentips in 1 minuut (of een minuutje meer) – “It was a fascinating time for experiments, terrible political experiments, wonderful cultural experiments. And I tried to capture them.”

Website van Philipp Blom:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]