nieuws

Europese eer voor Pamuk en Steinz’ Made in Europe

25 juli 2014

De Turkse schrijver Ohran Pamuk, de Portugese kunsthistoricus José-Augusto França en Pieter Steinz worden dit jaar gelauwerd als voornaamste pleitbezorgers van bewustwording van het Europese culturele erfgoed.

Steinz kreeg volgens de jury de eervolle vermelding “voor het heel belangrijke en originele werk dat hij deed om via zijn columns in NRC Handelsblad en zijn eigen blog een volwaardige encyclopedie van Europese erfgoed iconen die tot het DNA van Europa behoren uit te werken. Dit leidde tot het boek Made in Europe – De Kunst die ons continent verbindt.”

Pamuk kreeg de Helena Vaz da Silva Award 2014, voor de manier waarop hij Europese waarden in zijn literaire werk verwerkt. França kreeg een speciale prijs voor zijn breed cultuur historisch onderzoek. Het werk van Pamuk verschijnt in Nederland bij De Bezige Bij, in vertalingen van Margreet Dorleijn, Hanneke van der Heijden en Veronica Divendal.

De prijs wordt 3 oktober uitgereikt in de Gulbenkian Foundation in Lissabon. De Helena Vaz da Silva European Award is een prijs voor het stimuleren van de publieke belangstelling voor cultureel erfgoed, waaraan ook de voornaamste Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra meedoet. De Award werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan de Italiaanse auteur Claudio Magris.

De jury van de Vaz da Silva Award hoopt dat Steinz boek in het Engels vertaald wordt en een wijdere verspreiding krijgt, “zeker in een tijd waarin Europa een nieuw verhaal met een sterkere culturele dimensie nodig heeft.”

Pieter Steinz schrijft momenteel wekelijks een column voor NRC over literatuur en zijn spierziekte ALS. Ook werkt hij aan een geactualiseerde editie van zijn boek Lezen &cetera, gids voor de wereldliteratuur.