nieuws

Geschreven in schrijversresidentie

Verfilming bestseller John Green

25 juni 2014

Op 10 juli zal de film The Fault in our Stars, naar John Greens bestseller Een weeffout in onze sterren, in Nederland in première gaan. Green schreef de young adult roman in 2011 toen hij als writer in residence op het Spui in Amsterdam verbleef. Amsterdam speelt een belangrijke rol in het boek.

Een weeffout in onze sterren vertelt het verhaal van de zestienjarige kankerpatiënt Hazel. Ze brengt haar tijd voornamelijk door met het lezen en herlezen van haar lievelingsboek Een vorstelijke beproeving, geschreven door de fictieve Nederlandse schrijver Peter van Houten. Het boek gaat ook over iemand die ongeneeslijk ziek is en eindigt midden in een zin, tot frustratie van Hazel. Samen met Augustus Waters, een jongen die ze ontmoet bij een praatgroep, reist ze naar Amsterdam om Peter van Houten op te zoeken, maar ze vindt niet wat ze dacht te zoeken.

De verfilming van Een weeffout in onze sterren bracht in de VS al in het openingsweekend maar liefst 48 miljoen dollar op. De populariteit van de film sluit aan bij het enorme succes van het boek. Nog vóór verschijning werden van The Fault in our Stars meer dan 450.000 exemplaren verkocht, en het boek stond meer dan een jaar lang op nummer één in de NY Times bestsellerlijst.
De roman is wereldwijd in meer dan dertig talen verkrijgbaar en er zijn miljoenen exemplaren van verkocht. Internationaal werd het boek overladen met prijzen, in Nederland met zowel de jury als de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs - daarbij geprezen als:

“een inhoudelijke, rijkgeschakeerde en intelligent geschreven roman is, met een filosofische ondertoon en hoofdpersonen die onder je huid kruipen. Realistisch, waarachtig, subtiel en humoristisch, Een weeffout in onze sterren is het allemaal.”

Sinds het boek en de komst van de film, reizen Amerikaanse jongeren massaal naar Amsterdam om in de voetsporen te treden van de hoofdpersonen van Een weeffout in onze sterren.

John Green aan het Spui

Meer informatie