nieuws

Bob den Uyl Prijs voor Lieve Joris

1 juni 2014

Op zaterdag 24 mei werd in Amstderdam de elfde VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek uitgereikt aan Lieve Joris voor Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China. Joris schreef het boek (deels) aan het NIAS in Wassenaar, waar ze op uitnodiging van het Letterenfonds een half jaar als writer in residence werkte.

Over haar residentieperiode schreef ze vorig een blog voor deze website.

Joris reisde voor haar boek in het kielzog van Afrikaanse handelaars naar China om inzicht te krijgen in de relatie die zich tussen deze twee culturen ontwikkelt. Uit het juryrapport:

Joris maakt mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen. Ze zocht aansluiting bij zowel Afrikanen als Chinezen die ze met haar prachtige pen een stem en een gezicht geeft.

De Bob den Uyl Prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro. De andere genomineerden waren Joris van Casteren, Marcel van Engelen, Raoul de Jong, Rudi Rotthier en Laura Starink. Voor de VPRO-website selecteerden zij alle zes een aantal foto’s van hun reis bij citaten uit het genomineerde boek.

Brazzaville “Brazzaville – Bij de ingang van de kledingwinkel aan de overkant maakt deejay Ali Bula dansend en dollend reclame, gekleed in een short en een T-shirt waar de prijskaartjes nog aan hangen. ‘En daar is de Française,’ verwelkomt hij me, ‘ze is overal geweest, tot in China, en nu is ze bij ons, in Poto-Potoooo!’”