agenda

Writer in residence programma 2014

Jesús Carrasco als WiR in Amsterdam

4 jun-31 juli 2014

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

Van 4 juni tot 31 juli is de Spaanse auteur Jesús Carrasco te gast als writer in residence aan het Spui in Amsterdam.

Jesús Carrasco (1972) debuteerde in 2013 met de roman Intemperie, dat in de Nederlandse vertaling van Arie van der Wal bij Meulenhoff verscheen als De vlucht. Het boek werd in Spanje zeer goed ontvangen en de rechten werden inmiddels aan meer dan 29 landen verkocht. De roman werd door de Madrileense boekhandelaren uitgeroepen tot boek van het jaar. Zij herkennen in deze roman een nieuwe stem in de Spaanse literatuur, die vernieuwing en traditie weet te combineren in een intense en krachtige stijl. De Nederlandse vertaling staat op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2014, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman van het afgelopen jaar. Op de website van Athenaeum boekhandel licht Arie van der Wal in een kort essay de vertaling van de eerste zin van Carrasco’s debuut toe:

Vanuit zijn lemen schuilplaats hoorde hij de echo van de stemmen die hem riepen en als waren het krekels, probeerde hij iedere man afzonderlijk te plaatsen binnen de grenzen van de olijfboomgaard. Gebrul als verschroeide rotsrozen.

De vlucht gaat over een jongen die voor de mensen uit zijn dorp op de vlucht is. Hij ontmoet een geitenherder en samen gaan zij het gevecht met de droogte en hitte van het Spaanse platteland aan, terwijl de dorpelingen hen achtervolgen. De jongen en de herder lijken niet te kunnen ontkomen aan het geweld van mens en natuur.

Op Lezen.tv vindt u een interview van Vivian de Gier en Marc Brester met de auteur over zijn romandebuut.

Tijdens zijn residentieperiode wil Jesús Carrasco werken aan zijn tweede roman, over een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gedeporteerd en lange tijd gevangen wordt gehouden. Carrasco zal daartoe ook onderzoek doen in Amsterdam, een stad waar de oorlog zo intens en dramatisch haar sporen na heeft gelaten. Daarnaast zal hij in verschillende steden optreden.

Agenda:

  • vrijdag 6 juni 2014: Interview met Jesús Carrasco aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voertaal Spaans. Geïnteresseerden zijn welkom, in verband met het beperkt aantal plaatsen graag reserveren door een mail te sturen aan Roos de Ridder bij het Nederlands Letterenfonds.
  • zaterdag 14 juni: Jesús Carrasco met Arjen van Veelen te gast bij Das Magazin Festival
  • maandag 23 juni: Vertaalsymposium over Intemperie (De vlucht) aan de Universiteit van Amsterdam. Vertalers uit drie verschillende landen belichten hun ervaringen bij het vertalen van deze roman, en gaan daarover met elkaar in gesprek. Daarnaast zullen er lezingen zijn, ook van de auteur zelf. Het symposium is gratis toegankelijk; de voertalen zijn Engels en Spaans. Voor deelname dient u zich aan te melden bij het Nederlands Letterenfonds, bij Fleur van Koppen.
  • donderdag 26 juni om 19:00 uur: Lezing van Jesús Carrasco aan het Instituto Cervantes in Utrecht.
  • zaterdag 28 juni: Boekhandeltournee. Jesús Carrasco reist in een dag naar boekhandel Van der Velde in Leeuwarden (11:00 uur), boekhandel Voorhoeve in Hilversum (13:30 uur), De Algemene Boekhandel in Amersfoort (14:15 uur) en boekhandel Kramer en van Doorn in Zeist (16:00 uur).
  • donderdag 17 juli om 19:30 uur: Jesús Carrasco geeft een lezing in Boekhandel van Stockum in Den Haag.

cover De vlucht

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]