nieuws

Gouden Boekenuil naar Joost de Vries

25 april 2014

Joost de Vries heeft de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen, de Gouden Boekenuil, gewonnen. Hij ontving de prijs voor De republiek, zijn tweede roman, die mede met ondersteuning van een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand kwam.

De jury schreef over De republiek: “De jury bekroont een boek zoals er niet eerder een geschreven was: een vrolijk verhaal over droefenis, waarin leesplezier gepuurd wordt uit rouw. Een ingenieus mozaïek van stijlen, genres en registers, die onze tijd een verrassende spiegel voorhoudt. Een slimme pageturner. Een authentieke roman over authenticiteit.”

Het volledige juryrapport is hier te lezen. Aan de Gouden Boekenuil is een bedrag van 25.000 euro verbonden. Ook krijgt Joost de Vries een kunstwerk van Philip Aguirre.

De lezers kozen uit de shortlist van vijf overtuigend voor de roman Oorlog en terpentijn, Stefan Hertmans werd daarmee de winnaar van de prijs van de Lezersjury. De publieksprijs is de tweede grote prijs in korte tijd voor de Vlaamse auteur. In februari werd hij bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren 2014.

Prijsuitreiking Gouden Uil 2014 Vlnr Juryvoorzitter Friedl’ Lesage, Joost de Vries, Stefan Hertmans

Meer informatie: