nieuws

Ineke Riem, Michiel Stroink, Pieter van der Drift en Davide Longo bekroond

DJP 2014

24 april 2014

De Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs, de prijs voor boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen, is voor de vijfde keer uitgereikt. De jury bekroonde in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig het debuut van Ineke Riem, Zeven pogingen om een geliefde te wekken (Arbeiderspers). In de categorie vertaalde literatuur ging de juryprijs naar schrijver Davide Longo en vertaler Pieter van der Drift voor De verticale man (De Geus). Michiel Stroink won met Tilt (Meulenhoff) de publieksprijs.

Michiel Stroink ontving voor Tilt, zijn tweede roman, een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds. De vertaling van De verticale man van Pieter van Drift kwam tot stand met ondersteuning van een projectwerkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Over De verticale man schrijft de jury: “Het is geen verhaal waar je vrijblijvend mee wegkomt. Je kunt niet als toeschouwer aan de kant blijven staan; het zuigt je mee, het vervreemdt, fascineert, en overrompelt. De verticale man is een ervaring, een boek dat je omver blaast, en je verandert. Er zijn maar weinig schrijvers die zoiets voor elkaar krijgen”.

Pieter van der Drift en Uitgeverij de Geus
Carla de Jong van uitgeverij De Geus (links) en Pieter van der Drift (rechts) bij de uitreiking van de DJPrijs voor vertaalde literatuur in Kapitein Zeppo’s in Amsterdam.

Het juryrapport over Zeven pogingen om een geliefde te wekken: “Het is een beeldschoon coming of age verhaal over een jonge kwetsbare vrouw die zichzelf verstopt in haar grootouderlijk huis. Een bundel verhalen, die ongelofelijk knap is geconstrueerd en tot in de puntjes klopt, met onvergetelijke personages, een even geraffineerde als originele vorm en een vertelkracht die van de bladzijden spat”.

Er is 7.500 keer gestemd voor de Publieksprijs, ruim tweeduizend stemmen meer dan vorig jaar.

De winnaars ontvangen elk € 15.000 aan prijzengeld. In de categorie vertaalde literatuur krijgen vertaler en schrijver ieder de helft van de prijs.

In het kader van de DJP gingen verschillende jonge schrijvers samen met Daan Heerma van Voss een maand lang op tournee langs verschillende middelbare scholen. Via deze JongerenliteraTour maakten veel scholieren kennis met de literatuur en het schrijverschap.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB in samenwerking met CJP en Stichting Lezen. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte.