nieuws

Dichtbundel ‘Mensenhand’ bekroond

Boskma wint Ida Gerhardtprijs

26 maart 2014

Pieter Boskma heeft met Mensenhand de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 gewonnen. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar uitgereikt door de gemeente Zutphen en bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro. Boskma schreef de dichtbundel met ondersteuning van het Letterenfonds.

De jury van bestond dit jaar uit Wim Brands en Arie van den Berg. Uit 79 inzendingen, de poëzieoogst van 2012 en 2013, selecteerden zij drie nominaties en vervolgens de winnaar. Naast Boskma’s Mensenhand (Prometheus) waren ook Het Wilde kind van René Puthaar (Atlas Contact) en Uitzicht genoeg van Marjoleinde de Vos (Van Oorschot) genomineerd.

De jury schreef over Mensenhand:

Pieter Boskma continueert in Mensenhand zijn epische bouwwerk, dat hij in 2002 met De aardse komedie begon en indrukwekkend voortzette met Doodsbloei (2010). Mensenhand is een relativerend afscheid van diepe rouw. Met krachtige lyriek, vol speelse allusies op klassieke voorgangers en, meer dan vroeger, onverhoeds verlucht met badinerende intermezzo’s.

Het volledige juryrapport is hier te lezen. De Ida Gerhardt Poëzieprijs werd eerder gewonnen door onder anderen Kees ‘t Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer en Henk van der Waal.