nieuws

Inktaap naar Tommy Wieringa

27 maart 2014

De literaire jongerenprijs De Inktaap is uitgereikt aan Tommy Wieringa. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en CuraƧao uitgeroepen tot absolute favoriet.

Voor De Inktaap lezen scholieren tussen de 15 en 18 jaar de boeken die de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil hebben gewonnen. Dit jaar was daar voor het eerst ook een nominatie uit de Cariben aan toegevoegd, namelijk De laatste parade van Ruth San A Jong.

Naast Dit zijn de namen (Libris Literatuur Prijs 2013) en De laatste parade waren ook Post Mortem van Peter Terrin (AKO Literatuurprijs 2012) en Pier en oceaan van Oek de Jong (Gouden Boekenuil 2013) genomineerd.

Tommy Wieringa werkte in 2011 op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds vijf maanden als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar aan zijn roman Dit zijn de namen.

De prijs, die sinds 2002 jaarlijks wordt uitgereikt, is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. De Taalunie en Stichting Lezen Nederland financieren De Inktaap.