nieuws

Drie Letterenfonds-debutanten naar buitenland

21 maart 2014

Drie talentvolle recent gedebuteerde schrijvers, die vorig jaar een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds, vliegen dit voorjaar uit naar het buitenland. Patrick Bassant, Annemarie de Gee en Kira Wuck zijn geprogrammeerd door internationale literaire festivals in Kiel, Boedapest en Zagreb.

Foto: Merlijn Doomernik
Annemarie de Gee (1987) reist in april naar het International Book Festival Budapest waar voor de veertiende keer het European First Novel Festival wordt gehouden. Dit evenement, een gezamenlijk initiatief van 28 EU-landen, introduceert jonge, getalenteerde auteurs en vindt plaats van 24 tot en met 27 april. Voor het festival worden enkele korte verhalen van Annemarie de Gee vertaald in het Engels en het Hongaars. Kamermensen, het prozadebuut van theatermaker en schrijver Annemarie de Gee, verscheen september 2012 bij uitgeverij Atlas Contact.

Foto: Koos Hageraats
Patrick Bassant (1977) is samen met zijn uitgever uitgenodigd voor de twaalfde Duitse editie van het European Festival of the First Novel dat van 15 tot en met 18 mei plaatsvindt in Kiel. Debutanten uit tien Europese landen presenteren hier hun romans en nemen deel aan debatten en workshops. Voor Patrick Bassants optredens worden fragmenten uit zijn debuut Joy vertaald in het Engels, Duits en Frans. Zijn eerste roman verscheen in 2012 bij uitgeverij De Wereldbibliotheek en werd genomineerd voor de Bronzen Uil. Bassant studeerde Nederlandstalige letterkunde in Amsterdam en in Leuven.

Foto: Peter van Tuijl
Dichteres Kira Wuck (1978) neemt deel aan de negende editie van het International Festival of Contemporary Poetry in Zagreb dat plaatsvindt van 15 tot en met 17 mei. Dit festival heeft jonge Europese dichters uitgenodigd om gedurende drie dagen publieke voordrachten te verzorgen. Een selectie van hun gedichten wordt vertaald in het Engels en het Kroatisch en gepubliceerd in een speciale festivalpublicatie. Kira Wuck debuteerde met de poëziebundel Finse meisjes (uitgeverij Podium) waarmee ze zowel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs als de Eline van Haaren-prijs 2013 won. De bundel is nu genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs 2014.Wuck is de dochter van een Finse moeder en een Indonesische vader. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Hier draagt Wuck een gedicht voor uit Finse meisjes ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014.

Meer informatie:

Het Nederlands Letterenfonds stelt subsidies beschikbaar ter vergoeding van reiskosten voor de deelname van Nederlands- of Friestalige auteurs en vertalers in het Nederlands aan literaire programma’s, manifestaties en/of promotionele activiteiten ten behoeve van vertaald eigen werk in het buitenland, dan wel ter vergoeding van reiskosten buitenland (inclusief Bonaire, Sint-Eustasius en Saba en Aruba, Curaçao en Sint Maarten) gemaakt ten behoeve van totstandkoming van nieuw literair werk. Zie ook: Reiskosten buitenland

Het Letterenfonds investeerde in 2013 in acht talentvolle debutanten met een startersbeurs van € 10.000. Zie ook: Acht talentvolle debutanten geselecteerd voor startersbeurs en het interview met de debutanten in Schreef #4. Juli 2014 worden de nieuwe debutantenbeurzen bekend gemaakt.

NB De portretfoto’s hierboven zijn door de uitgeverijen ter beschikking gesteld - bij gebruik van de foto’s dient altijd de naam van de fotograaf te worden vermeld: Merlijn Doomernik (De Gee), Koos Hageraats (Bassant) en Peter van Tuijl (Wuck).
www.letterenfonds.nl

European Festival of the First Novel, Kiel

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]