nieuws

Marjolijn Hof wint Woutertje Pieterse Prijs

7 maart 2014

Marjolijn Hof heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2014 gekregen voor De regels van drie (Querido). De jaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdboeken werd voor de 27ste keer uitgereikt. Hof schreef De regels van drie onder meer in Berlijn en in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden; het boek kwam mede tot stand met ondersteuning van een reis- en werkbeurs van het Letterenfonds. Ook wordt de titel via de nieuwe brochure Children’s Books from Holland geïntroduceerd bij buitenlandse uitgevers.

De jury prees de veelzijdigheid en gelaagdheid van De regels van drie en de meesterlijke wijze waarop Hof het tragische en het komische combineert:

Sommige zinnen zijn zintuiglijk en sprankelend, andere zijn pijnlijk hard en concreet. Vrijwel elk gesprek, elk hoofdstuk sluit af met een verrassende wending of prikkelende gedachte. De personages in deze roman zijn heerlijk taalvaardig, terwijl alle dialogen toch authentiek overkomen. Wat een schitterend gevoel voor humor heeft deze auteur, wat een geweldige timing, en hoe bijzonder is haar spel met onze taal.

Ook de setting van het boek deed het goed bij de jury. De regels van drie neemt de lezer mee naar een ver land, dat onmiskenbaar een belangrijke rol speelt in de manier waarop de personages zich gedragen: “Toch koketteert de auteur niet nodeloos met haar kennis, maar verwerkt zij op een onnadrukkelijke manier allerlei wetenswaardigheden in haar verhaal, over de eetgewoonten, de vreemde taal, de landschappen en het klimaat. Het machtige kader komt zo heel natuurlijk tot leven, en spreekt bovendien vele zintuigen aan. Je kan de koude voelen, de sneeuw zien razen, de kliekjes proeven en de bedorven vis ruiken”.

De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 15.000. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Hanneke Groenteman, programmamaker en journalist; Jaap Friso, communicatie-adviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteiten van Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Leentje van Wirdum, grafisch ontwerper.

De Woutertje Pieterse Prijs is vernoemd naar de roman van Multatuli, omdat de prijs, net als hoofdpersoon Woutertje Pieterse, wil ‘afwijken van de deugd’. De prijs bekroont om die reden jeugdliteratuur die uitzonderlijk is qua taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving.

Meer informatie: