nieuws

Zes auteurs schrijven nieuwe hoorspelen

4 maart 2014

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. De opdrachten zijn mede verstrekt in het kader van Woord.nl, een nieuw online platform voor verhalende radio dat deze week is gelanceerd door het Mediafonds en de publieke omroep. De site biedt niet alleen toegang tot radiohistorie maar presenteert ook gloednieuwe experimentele verhalende radio, geluidskunst en poëzie.

Het hoorspel mag zich in Nederland in een toenemende aandacht verheugen. Met de radiobewerkingen van Voskuils Het Bureau, de avonturen van Heer Bommel en Tom Poes naar de boeken van Marten Toonder en de, nu wekelijks op radio 1 te beluisten, bestseller Bonita Avenue van Peter Buwalda is het Nederlandse hoorspel volwassen geworden. Ook buitenlandse voorbeelden laten zien dat het een volwaardig literair genre kan zijn, zo betoogt Pieter Steinz, directeur van het Letterenfonds, onder de titel De gouden dagen in het nieuwe, geheel aan Woord.nl gewijde nummer van 609 - cultuur en media, het tijdschrift van het Mediafonds.

De zes nieuwe hoorspelen worden geschreven door Esther Gerritsen (1972), Kaweh Modiri (1982), Ilja Leonard Pfeijffer (1968), Wanda Reisel (1955), Christiaan Weijts (1976) en Maartje Wortel (1982). Het Nederlands Letterenfonds heeft de schrijfopdracht verstrekt en het Mediafonds ondersteunt de productie van de hoorspelen.

Met dit gezamenlijk pilotproject willen beide fondsen een kwaliteitsimpuls geven aan het Nederlandstalige radiodrama. In samenwerking met de VPRO, AVROTROS en NTR worden zes radioregisseurs geselecteerd, die de hoorspelen dit najaar opnemen. Begin 2015 worden ze uitgezonden via Radio 1, waarna ze beschikbaar blijven op Woord.nl.

Esther Gerritsen (1972)

Esther Gerritsen Esther Gerritsen deed een opleiding voor dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Aanvankelijk schreef ze theaterteksten voor diverse theatergezelschappen. Ze debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn bij uitgeverij De Geus en werd direct gezien als een van de grote jonge literaire talenten. Met de twee romans die daarop volgden, Tussen Een Persoon en Normale dagen (longlist Libris Literatuur Prijs 2006), bevestigde Esther Gerritsen de verwachtingen. In 2008 werd haar derde, alom geprezen, roman De kleine miezerige god gepubliceerd. In 2010 verscheen Superduif, gevolgd door haar roman Dorst in 2013. Beide boeken bereikten de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Esther Gerritsen ontving februari 2014 de Frans Kellendonk Prijs voor haar gehele oeuvre. September 2014 verschijnt Roxy, haar zesde roman.

Kaweh Modiri (1982)

Kaweh Modiri. Kaweh Modiri is filmmaker en schrijver. Hij werd in Iran geboren en kwam op vijfjarige leeftijd naar Nederland. Kaweh Modiri studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en in 2010 studeerde hij af aan de afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn afstudeerfilm Mijn inbreker en ik is een waargebeurd verhaal over een kunstenaar die zijn inbreker een jaar lang achtervolgt met de camera en hem uitroept tot hoofdpersoon van zijn nieuwe film. De film was onder andere te zien tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam 2011 en werd bekroond met de Rene Coelho Award van het Nederlands Instituut voor Mediakunst. In 2012 verscheen zijn debuutroman Meneer Sadek en de Anderen bij uitgeverij Thomas Rap. Hierin schrijft Kaweh Modiri – min of meer – over de eerste zestien jaar van zijn leven. Deze roman werd genomineerd op de longlist van de Academica Literatuurprijs voor beste debuut in dat jaar.

Ilja Leonard Pfeijffer (1968)

Ilja Leonard Pfeijffer Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds vijf jaar in Genua. Tot 2004 was hij als classicus (graecus) werkzaam aan de Universiteit Leiden. In 1998 won hij de C. Buddinghprijs voor zijn poëziedebuut van de vierkante man, die ook genomineerd was voor de VSB Poëzieprijs. In 2002 verschenen de debuutroman Rupert, bekroond met de Anton Wachterprijs, en de dichtbundel Dolores, de zijpanelen voor het vierluik De Steppoli tetralogie. In juni 2003 verscheen een bundeling essays over poëzie onder de titel Het geheim van het vermoorde geneuzel. Eind maart 2004 verscheen van Pfeijffer Het grote baggerboek, genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Daarna volgden dichtbundels, toneelteksten en in 2006 Het ware leven, een roman, waarover Humo schreef: ‘literair spiegelpaleis, roetsjbaan en zweefmolen in één.’ In 2009 stapte Pfeijffer op de fiets naar Italië en schreef daarover het boek De filosofie van de heuvel, waarin hij zijn reis naar Rome beschrijft en zijn vestiging in Genua. In 2013 verscheen La Superba, een monument- in romanvorm - voor de stad Genua. La Superba kreeg prachtige kritieken en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013, De Gouden Boekenuil 2014 (bekendmaking winnaar 24 april) en de Libris Literatuur Prijs 2014 (bekendmaking winnaar 13 mei).

Wanda Reisel (1955)

Wanda Reisel Wanda Reisel voltooide in 1981 de regieopleiding aan de Theaterschool te Amsterdam. Ze debuteerde als prozaschrijver in 1986 met de novellenbundel Jacobi’s tocht, twee jaar later gevolgd door de roman Het blauwe uur. Ze had toen al enkele toneelstukken op haar naam staan, en schrijft nog steeds voor het theater en incidenteel ook voor film en televisie. Wanda Reisel werd in 1997 bij een breder publiek bekend dankzij de nominatie van Baby Storm (1996) voor de Libris Literatuur Prijs. Hierna volgden de romans Een man een man (2000, eveneens genomineerd voor Libris Literatuur Prijs) en Witte liefde (2004, winnaar van de Anna Bijnsprijs en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs). In 2006 verscheen een bundeling met haar complete werk voor toneel, Tien stuks (1984-2006), in 2008 gevolgd door de roman Die zomer. In 2010 verscheen de alom positief ontvangen prozabundel Plattegrond van een jeugd, en haar meest recente publicatie is de ‘filmische’ roman Nacht over Westwoud (2011).

Christiaan Weijts (1976)

Christiaan Weijts studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is columnist voor nrc.next en De Groene Amsterdammer. Zijn vrijwel unaniem lovend ontvangen debuutroman Art. 285b verscheen in 2006, en leverde Christiaan Weijts nominaties op voor zowel de AKO Literatuurprijs als De Gouden Uil Literatuurprijs. In 2008 verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23. Deze roman werd wederom genomineerd voor de De Gouden Uil Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs, en won de Gerard Walschapprijs. In 2009 verscheen de novelle De etaleur, in 2012 gevolgd door de roman Euforie, waarmee Christiaan Weijts de BNG Nieuwe Literatuurprijs won.

Maartje Wortel

Maartje Wortel. Maartje Wortel (1982) volgde de opleiding Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze publiceerde korte verhalen in de literaire tijdschriften Passionate Magazine, De Brakke Hond en De Gids. In 2007 won zij de Write Now!-wedstrijd voor literair talent. Maartje Wortel debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis, bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut. In 2011 verscheen Half Mens, haar eerste roman, waarvoor zij genomineerd werd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs, de Opzij Literatuurprijs, de Diorapthe Jongeren Prijs en de AKO Literatuurprijs (Tiplijst). Dit jaar verscheen haar tweede roman, IJstijd.

Meer informatie:

Wanda Reisel (midden)

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Beleidsstrateeg

[email protected]