nieuws

Bekendmaking zes auteurs

Nieuw audiodrama

4 maart 2014

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. Dit initiatief is vanmiddag gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering van Woord.nl, het nieuwe online platform voor verhalende radio. Ook werd bekendgemaakt dat het complete toneelwerk van Hugo Claus voor radio wordt bewerkt.

Pilot radiodrama

De zes nieuwe hoorspelen worden geschreven door Esther Gerritsen (1972), Kaweh Modiri (1982), Ilja Leonard Pfeijffer (1968), Wanda Reisel (1955), Christiaan Weijts (1976) en Maartje Wortel (1982). Het Nederlands Letterenfonds heeft de schrijfopdracht verstrekt en het Mediafonds ondersteunt de productie van de hoorspelen.

Met dit gezamenlijk pilotproject willen beide fondsen een kwaliteitsimpuls geven aan het Nederlandstalige radiodrama. In samenwerking met de VPRO, AVROTROS en NTR worden zes radioregisseurs geselecteerd, die de hoorspelen dit najaar opnemen. Begin 2015 worden ze uitgezonden via Radio 1, waarna ze beschikbaar blijven op Woord.nl.

Hugo Claus

Daarnaast is het begin aangekondigd van een ambitieuze serie. Het complete toneelwerk van Hugo Claus wordt bewerkt voor radio door regisseur Peter te Nuyl, eerder verantwoordelijk voor de series ‘Bommel’ en ‘Het Bureau’, in samenwerking met het Nationale Toneel en NTGent. AVROTROS presenteert de serie op Radio 1 en via Woord.nl. De VRT zal de serie ook uitzenden

Hugo Claus (1929-2008) wordt beschouwd als de grootste toneelschrijver van de Nederlandse taal. Zijn werk leent zich erg goed voor radio. Het is zeer talig en heeft zowel een poëtische als rauwe toonzetting. De eerste vier stukken worden dit jaar opgenomen. Het Nationale Toneel voert ‘Vrijdag’ en ‘De Verzoeking’ uit, NTGent verzorgt de opname van ‘Een bruid in de morgen’ en ‘Pas de Deux’. Het project wordt geproduceerd door Palentino Media Productions en komt tot stand met steun van het Mediafonds.

Woord.nl

Woord.nl is het nieuwe online platform van de publieke omroep voor verhalende radio. Het aanbod varieert van marathoninterviews tot hoorspelen, van radiodocumentaires tot reisverslagen en van gesproken cartoons tot radioboeken. Woord.nl put uit radiohistorie en actuele programma’s, en presenteert ook gloednieuwe experimentele verhalende radio. Woord.nl is een initiatief van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Mediafonds, ontwikkeld en uitgevoerd door de VPRO. Het platform is mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mediafonds.

Uitsluitend voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Beeldmateriaal is beschikbaar op aanvraag.

logos