Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, ontving vandaag uit handen van voorzitter Paul Schnabel een gouden ereveertje.
De Academie De Gouden Ganzenveer kent Pieter Steinz deze onderscheiding toe “omdat hij literatuur, Nederlandse én buitenlandse, op een onnavolgbare manier in een nieuw soort literatuurgeschiedenis geplaatst heeft. Dat doet hij speels en lichtvoetig. Zijn literatuurgeschiedenis is er een van contexten, van verbanden, van netwerken. Geen afzonderlijke sterren interesseren hem, maar de sterrenhemel. En die weet hij op een fascinerende manier te duiden.”
Het reglement van de Academie De Gouden Ganzenveer staat niet toe dat mensen werkzaam in en om het boekenvak in aanmerking komen voor toekenning van de jaarlijkse Gouden Ganzenveer. Vanwege zijn zeer bijzondere verdienste voor het gedrukte én geschreven woord is voor Pieter Steinz nu een uitzondering gemaakt, zoals eerder in 2006 gebeurde voor Margreet Ruardi, directeur van SSS.
Hieronder vindt u de laudatio voor Pieter Steinz, en op de NRC website kunt u het persoonlijke dankwoord lezen dat door zijn dochter Jet Steinz werd uitgesproken.
De uitreiking van de ereveer vond - onverwacht voor de laureaat zelf - plaats tijdens een symposium dat aan Pieter Steinz werd aangeboden door de zes publieke cultuurfondsen ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek Made in Europe. Hierin beschrijft Steinz de kunst die ons continent bindt aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele ‘vignetten’, van Jacques Brels ‘Amsterdam’ (het Franse chanson) tot De Zwarte Madonna van Częstochowa (De icoon der iconen). Steinz startte dit project tweeënhalf jaar geleden in NRC Handelsblad en zette de serie voort op de weblog Made in Europe.
Meer informatie:
- de laudatio voor Pieter Steinz (.pdf) van Academie De Gouden Ganzenveer
- dankwoord door Jet Steinz
- informatie over de Gouden Ganzenveer en de laureaten
- foto’s van uitreiking en symposium door collega Victor Schiferli
- de weblog Made in Europe
- het boek Made in Europe, uitgeverij Nieuw-Amsterdam
Geen afzonderlijke sterren interesseren hem, maar de sterrenhemel.