agenda

Writer in residence programma 2014

Olga Grjasnowa als WiR in Amsterdam

13 mrt-11 april 2014

Van 13 maart tot 11 april woont en werkt de Duitse schrijver Olga Grjasnowa in Amsterdam op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Olga Grjasnowa (1984) werd geboren in Baku, Azerbeidzjan. Op haar twaalfde emigreerde ze met haar familie naar Duitsland, waar ze studeerde aan het Deutsches Literaturinstitut in Leipzig. De joodse Grjasnowa woonde verder onder meer in Warschau, Moskou, Leipzig, Göttingen en in Israël en spreekt vijf talen vloeiend. Haar werk verscheen in verschillende tijdschriften en bloemlezingen. In 2010 kreeg Grjasnowa de dramaprijs van de Wiener Wortstatten voor haar debuut Mitfühlende Deutsche. Op dit moment studeert ze dans aan de Freie Universitat Berlin.

In haar eerste roman Een Rus is iemand die van berken houdt (de vertaling uit het Duits van José Rijnaarts verscheen eind 2013 bij de Bezige Bij Antwerpen) brengt Grjasnowa tragiek, humor en tradities samen. Het boek is deels autobiografisch en gaat over de in Azerbeidzjan geboren Masja Kogan, die getraumatiseerd door de oorlog in 1990 met haar ouders vlucht naar Duitsland. Ze groeit er op en probeert de dood van haar vriend te verwerken, die in Israël is gestorven. Voor Masja en haar vrienden is de kwestie van afkomst en nationaliteit irrelevant – ze kunnen overal leven, maar voelen zich nergens thuis. Het Duitse tijdschrift Die Zeit beschouwde het boek als een nieuwe stem van de generatie zonder thuis, en schreef:

Masja moest uitgevonden worden voor de Duitse literatuur.

De roman werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2012 en bekroond met de Klaus-Michael Kühne-Preis 2012 en de Anna Seghers-Preis 2012. Op de website van Athenaeum Boekhandel gaat José Rijnaarts in op het vertalen van (de eerste zinnen van) van Een Rus is iemand die van berken houdt.

Olga Grjasnowa zal tijdens haar verblijf in Amsterdam werken aan een roman die zich afspeelt in de wereld van het ballet met de Duitse werktitel Die juristische Unschärfe einer Ehe.

Ook zal zij vrijdag 14 maart optreden tijdens de Amsterdamse Boekennacht bij boekhandel Pegasus en in het NRC Restaurant Café.

Meer informatie:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]