nieuws

Awater Poëzieprijs voor Stitou

1 februari 2014

De Awater Poëzieprijs 2013 gaat naar Tempel van Mustafa Stitou. Vijfentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Tempel, de vierde bundel van Stitou, kwam tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds.

Enkele oordelen van de ‘beroepslezers’ over Tempel (De Bezige Bij):

Verbluffende bundel, waarin Stitou opnieuw (zoals in Varkensroze ansichten) het heilige met het profane tracht te verenigen.

Mustafa Stitou toont in Tempel wat nadenkend dichten is, in dialoog met de werkelijkheid. De lichtvoetige en dan weer ernstige toon die Stitou hanteert, de inhoudelijke registers die hij aanslaat, maken zijn poëzie des te doordringender. Een sterke bundel van een dichter die lang spaart.

Stitou mengt en kneedt op eigenzinnige wijze wat hoog en laag geacht wordt, wat uit het oosten en uit het westen klinkt, totdat onder zijn handen zijn onmiskenbaar eigen werk is ontstaan.

De Awater Poëzieprijs, de jaarlijkse prijs van poëzietijdschrift Awater, bestaat uit een geldbedrag van € 500. Stitou ontvangt de prijs op woensdag 5 februari a.s. tijdens het Gedichtenbal in De Brakke Grond in Amsterdam. Vorig jaar ontving Menno Wigman de prijs voor zijn bundel Mijn naam is Legioen (Prometheus).