nieuws

Mildred L. Batchelder Award

Mister Orange bekroond in VS

3 februari 2014

De Amerikaanse vertaling van Mister Orange van Truus Matti (Enchanted Lion Books) is bekroond met de prestigieuze Batchelder Award.

Deze prijs wordt in de Verenigde Staten jaarlijks uitgereikt aan de uitgever van het beste kinderboek dat oorspronkelijk elders en in een andere taal dan het Engels werd gepubliceerd. Laura Watkinson tekende voor de vertaling van het jeudboek; bovendien ging één van de drie eervolle vermeldingen naar het eveneens door haar vertaalde The War Within These Walls van schrijfster Aline Sax en illustrator Caryl Strzelecki (Eerdmans Books for Young Readers).

Mister Orange is losjes gebaseerd op het leven van de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) en speelt zich af in New York, in 1943. Linus, die dolblij is met zijn nieuwe baantje als loopjongen, bezorgt regelmatig sinaasappels bij een huis in 59th Street. Van buiten ziet het er uit heel gewoon uit maar binnen is alles anders. ‘Mister Orange´ blijkt een kunstschilder te zijn die zich pas in New York gevestigd heeft en gelooft in de kracht van de verbeelding die een nieuwe toekomst kan scheppen.

Het Letterenfonds verleende een stimuleringsbeurs aan Matti voor het schijven van deze roman en een ‘translation grant’ aan de Amerikaanse uitgever ten behoeve van de Engelse vertaling.

De schrijfster ontving in 2012 voor Mister Orange al een Zilveren Griffel. Ze schreef het jeugdboek speciaal voor uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de schilder Piet Mondriaan overleed in New York.

Sinds de instelling van de Batchelder Award in 1968 ging de prijs vijf keer naar vertalingen van Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur: in 2012 werd Soldier Bear van schrijfster Bibi Dumon Tak en illustrator Philip Hopman, wederom in vertaling van Laura Watkinson, bekroond. Eerder wonnen The Baboon King van Anton Quintana (2000), The Winter When Time Was Frozen van Els Pelgrom (1981) en Pulga van S.R. van Iterson (1973).

Meer informatie:

The war within these walls