nieuws

Wytske Versteeg wint BNG Literatuurprijs

24 januari 2014

Wytske Versteeg is voor haar roman Boy bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. De prijs is bedoeld als stimulans voor jonge prozaschrijvers en bestaat uit een bedrag van €15.000 en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

Versteeg schreef Boy (Prometheus), haar tweede roman, met ondersteuning van een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds. Ze vertelt hierin het verhaal van een moeder die een vrouw verantwoordelijk houdt voor de dood van haar adoptiefzoon en op wraak zint. De BNG-jury prees de manier waarop in het boek een ‘kil spectrum aan menselijke emotie en daden wordt belicht’, en oordeelde:

In minder dan tweehonderd pagina’s – en met Shakespeares Richard de Derde op de achtergrond – werpt zij grootse vragen op die Boy een tijdloos karakter geven, terwijl de twijfels over afkomst en oorsprong, onschuld en verraad, liefde en eigenbelang in haar verhaal een originele en hedendaagse vorm krijgen.

Naast Versteeg waren ook Jamal Ouariachi (Vertedering, Querido), Saskia De Coster (Wij en ik, Prometheus), Joost de Vries (De republiek, Prometheus) en Robbert Welagen (Het verdwijnen van Robbert, Nijgh & Van Ditmar) genomineerd.

De BNG Bank Literatuurprijs wordt uitgereikt aan auteurs die de veertig jaar nog niet gepasseerd zijn, minstens twee prozawerken hebben gepubliceerd en nog geen grote literaire prijs hebben gewonnen. Eerdere winnaars zijn onder anderen Christiaan Weijts (Euforie), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht), Gustaaf Peek (Ik was Amerika) en Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe Garcia).

Meer interviews: