nieuws

Op tournee

Genomineerden VSB Poëzieprijs

16 januari 2014

Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014. De vijf dichters maken deze maand een tournee door Nederland en Vlaanderen om hun genomineerde bundels te presenteren. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 januari, tijdens de Poëzieweek, in het stadhuis van Rotterdam.

De dichters ontvingen hun nominaties voor de volgende bundels:

  • Maria Barnas Jaja de oerknal (De Arbeiderspers, 2013)
  • F. van Dixhoorn De zon in de pan (De Bezige Bij, 2012)
  • Micha Hamel Bewegend doel (Atlas-Contact, 2013)
  • Miriam van Hee Ook daar valt het licht (De Bezige Bij, 2013)
  • Antoine de Kom Ritmisch zonder string (Querido, 2013)

De VSB Poëzieprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste Nederlandstalige dichtbundel, en bestaat uit een geldbedrag van € 25.000 en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs wordt op woensdag 29 januari live uitgezonden op de websites van Poetry International, de VPRO boekensite, Cultura en RTV Rijnmond.

Voorafgaand aan de bekendmaking touren de dichters langs het Writers Unlimited Winternachten Festival in Den Haag en het Letterenhuis in Antwerpen in het kader van Donderdagen van de Poëzie, schuiven zij aan in het Amsterdamse Café de Nieuwe Liefde en dragen zij voor tijdens de Poëziemarathon in Groningen.

Zowel de bundel van Barnas als die van Hamel kwamen tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Bewegend doel van Hamel werd onlangs bekroond met de Jan Campert-prijs en opgenomen in de brochure Uitgelicht die het Nederlands Letterenfonds in het kader van de Poëzieweek 2014 in samenwerking met het CPNB en SSS ontwikkelde voor boekhandels en bibliotheken.

Interviews: