nieuws

Van Reybrouck ontvangt Gouden Ganzenveer

7 januari 2014

David Van Reybrouck ontvangt de Gouden Ganzenveer 2014, zo maakte juryvoorzitter Paul Schnabel afgelopen zondag bekend in het programma Kunststof TV. De jaarlijkse prijs wordt aan Van Reybrouck toegekend op basis van zijn veelzijdige oeuvre en “bezielende wijze van schrijven”.

De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden - aldus de jury - voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays, die in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming.

David van Reybrouck (België, 1971) is wetenschapper, cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij debuteerde in 2001 met De Plaag, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. In 2005 verlaat hij de academische wereld om zich toe te leggen op een schrijversloopbaan. Zijn veelzijdigheid toont zich onder meer in de roman Slagschaduw (2007), in zijn medewerking aan Waar België voor staat, een pleidooi voor een debat over de toekomst van België en in het literaire non-fictiewerk Congo. Een geschiedenis (2010), dat werd bekroond met de AKO-Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Gresshoff-prijs. Voor dit boek werkte Van Reybrouck op uitnodiging van het Fonds een half jaar aan het NIAS in Wassenaar. Tevens ontving hij een werkbeurs voor de totstandkoming van Congo en Slagschaduw.

Zijn boeken zijn onder meer vertaald in het Engels, Frans, Duits, Deens en Italiaans.

Bekijk hier een videofragment waarin Van Reybrouck naar aanleiding van de Jan Gresshoff-prijs vertelt over Congo en het schrijversschap.

De Gouden Ganzenveer wordt op donderdag 24 april uitgereikt in Amsterdam.