nieuws

Gouden Vullings voor Van Aken

3 januari 2014

Jan van Aken ontvangt voor zijn historische roman De Afvallige de Gouden Vullings 2013: de literaire prijs zónder prijzengeld of fotomoment van Vrij Nederland-recensent en enig jurylid Jeroen Vullings voor de beste Nederlandse (Nl/Vl) roman van het afgelopen jaar.

Van de vier schrijvers op de shortlist voor de Gouden Vullings 2013 pakt Van Aken het, aldus Vullings, in zijn zesde historische roman het het meest omspannend aan. “De onbetrouwbaarheid van de geschiedenis is zijn thema.” Bovendien was hij onder de indruk van het ‘vertelplezier’ in De Afvallige:

Als een hond in een kadaver, zo wentelt Jan van Aken zich in het theater van de wreedheid en de waanzin dat de geschiedenis is voor hem (en zijn welbeschouwd verstandige hoofdpersonen).

Voor het schrijven van De afvallige (Querido) ontving Van Aken een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Op 28 februari 2013 ging Fonds-directeur Pieter Steinz in de live talkshow Letteren &cetera met hem in gesprek over zijn toen net verschenen historische roman. U kunt het interview hier beluisteren:

“Ik hou van het schrijven van historische romans maar ik ben niet speciaal gek op het lezen ervan.”

Pieter Steinz en Jan Aken. Foto: Nicolette Hoekmeijer