nieuws

Boek een dichter

12 december 2013

Ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 heeft het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB een brochure samengesteld voor de boekhandel waarin tien recente dichtbundels worden uitgelicht. Bovendien worden, in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving, boekhandels en bibliotheken via het speciale Poëzieweektarief gestimuleerd om dichters te laten optreden - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari.

In de brochure die ter voorbereiding op de Poëzieweek 2014 door het Nederlands Letterenfonds en de CPNB is samengesteld worden tien recente bundels van tien verschillende dichters aan de boekhandelaar voorgesteld. Te weten: Micha Hamel, Delphine Lecompte, Leonard Nolens, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Toon Tellegen, Anne Vegter, Edward van de Vendel, Menno Wigman en Kira Wuck. Dichter en recensent Rob Schouten verzorgde een inleiding bij het geheel:

“Want wat is er nog altijd zo bijzonder aan de dichtkunst? Het antwoord luidt: haar enorme potentieel; nog veel meer dan vroeger komen haar beoefenaars uit alle hoeken en gaten en bestrijkt de poëzie zelf alle mogelijke terreinen. Enerzijds biedt ze nog altijd het summum van fictie, dichters geven de wereld vorm met hun verbeelding en hun taalvermogen. Anderzijds is die wereld zo’n rijke inspiratiebron dat ook de poëzie alle kanten uitwaaiert. Terwijl er vroeger een soort poëtisch terrein met een eigen jargon bestond, schrikken dichters van deze tijd nergens meer voor terug.”

De brochure is onder ruim 1.500 boekhandels verspreid en kan hier als pdf worden gedownload. Daarnaast is van iedere uitgelichte dichter een filmpje gemaakt waarin deze een gedicht voordraagt. De filmpjes zijn hier te vinden.

Omdat poëzie bij uitstek een literair genre is dat wint bij voordracht, is in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) een programma ontwikkeld dat Nederlandse boekhandels en bibliotheken stimuleert om tijdens en voorafgaand aan de Poëzieweek zo veel mogelijk dichters (dus niet alleen de tien uitgelichte dichters!) te laten optreden.
Via SSS kunnen dichters tegen het speciale Poëzieweektarief geboekt worden in de periode van 1 januari tot en met 5 februari 2014. Geïnteresseerde boekhandels en bibliotheken kunnen daartoe contact opnemen met Stichting Schrijvers School Samenleving in Amsterdam, per mail: [email protected] of telefonisch op 020 820 26 50.

Het thema van de Poëzieweek 2014, die loopt van 30 januari tot 5 februari, is verwondering. Meer informatie over de Poëzieweek is te vinden op poezieweek.com. Een overzicht van in 2013 verschenen dichtbundels vindt u op de site van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.

Meer informatie:

Hier kunt u de speciale Poëzieweek-brochure en de video’s bekijken of downloaden.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]