agenda

Writer in residence programma 2014

Dato Turashvili als WiR in Amsterdam

3 feb-11 maart 2014

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

Van 3 februari tot 11 maart woont en werkt de Georgische schrijver Dato Turashvili in Amsterdam op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Dato Turashvili werd in 1966 geboren in Tbilisi, en is een van de leiders van het studentenprotest dat in 1989 plaatsvond bij de David Gareja kloosters in Oost Georgië. Zijn eerste romans, gepubliceerd in 1988, zijn gebaseerd op die onrustige tijden.

Turashvili publiceerde toneelstukken, reisberichten, verhalen, filmscripts en romans. Het toneelstuk Jeans Generation, gebaseerd op zijn roman Weg uit de USSR, ging in première in 2001 en is het meest succesvolle toneelstuk in Georgië. Centraal staat de vliegtuigkaping van Tbilisi op 18 november 1983: negen jonge Georgiërs overmanden de Aeroflot-lijnvlucht van Tbilisi naar Leningrad, in de hoop het toestel in Turkije te kunnen laten landen. Acht van hen werden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Andere publicaties zijn de reisverslagen Known and Unknown America (1993) en Katmandu (1998). Hij heeft tweemaal de Georgische SABA prijs voor literatuur gewonnen; in 2003 voor Islands in the Black Sea en in 2007 voor Black Baseball Boots. Zijn romans en korte verhalen zijn in zeven talen vertaald en in verschillende landen gepubliceerd.

In Nederland bracht uitgeverij Cossee mei 2013 Weg uit de USSR (vertaling Ingrid Degraeve), dat buitengewoon goed werd ontvangen in de Nederlandse pers. Hier kunt u een fragment uit de roman lezen. Het boek werd onder meer besproken in NRC Handelsblad van 22 juni 2013, in De Standaard van 29 juni 2013 en op de website van Literair Nederland.

Dato Turashvili is van plan tijdens zijn residentie te werken aan zijn nieuwe roman Another Amsterdam, waarin hij de geschiedenis van verschillende personen in Amsterdam beschrijft, te beginnen met zijn eigen grootvader Meliton Maskhulia die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland tegen de nazi’s vocht, eerst op Texel en uiteindelijk in Amsterdam. Eind februari gaat hij samen met journaliste Marieke Kessel een dag langs verschillende locaties in Amsterdam die hij zal gebruiken als achtergrond voor zijn te schrijven roman die zich. Deze ‘excursie’ zal worden opgenomen voor het videoportret dat Kessels van de writer in residence maakt.

Videoportret

Optredens

Turashvili verzorgt tijdens zijn residentieperiode meerdere optredens:

  • 9 februari: lezing op de Georgische ambassade in Den Haag
  • 17 t/m 22 februari: Turashvili in Brussel (Georgië conferentie)
  • 20 februari: optreden van Turashvili tijdens From Georgia. With Love? #1, een avond rondom Georgië in de kunst die wordt georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel.
  • 4 maart: interview met Michel Krielaars in de NRC Talkshow in Amsterdam.
Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]