nieuws

Nijhoffprijs naar Hilde Pach

8 november 2013

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft bekendgemaakt dat de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 wordt toegekend aan Hilde Pach, voor haar vertalingen van Israëlische literatuur in het Nederlands. Pach vertaalt auteurs als Amos Oz, Nir Baram, A.B. Yehoshua, Assaf Gavron en David Grossman.

Uit het juryrapport:

Ondanks de grote verschillen tussen het Hebreeuws en het Nederlands, weet Hilde Pach in zuiver en soepel Nederlands dicht bij de brontekst te blijven. Voor de vertalingen van complexe Hebreeuwse monologen, als die uit literaire werken van Oz en Grossman, trekt Pach daarbij alle poëtische registers open.

Vanwege haar buitengewone vertaalkwaliteiten, heeft de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs unaniem besloten Hilde Pach aan te bevelen bij het bestuur van het Cultuurfonds, voor toekenning van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014. De jury bestond uit Ria van Hengel, Wim Honselaar, Cees Koster (voorzitter), Jan Kuijper, Linda Pennings en Annelies Schulte Nordholt.’

Hilde Pach werkt sinds 1985 aan een omvangrijk vertaaloeuvre van hoog niveau, dat in 2007 al werd bekroond met de vertaalprijs van het Letterenfonds. Haar vertalingen vanuit het Modern Hebreeuws van de literaire werken van Amos Oz – veelal beschouwd als de grootste Israëlische schrijver van dit moment - maken een belangrijk deel uit van haar werk. De vertaling van Oz’ Een verhaal van liefde en duisternis (Bezige Bij, 2005) is binnen het werk van Pach een hoogtepunt. Behalve op Amos Oz heeft Pach zich speciaal toegelegd op David Grossman en vertaalde zij werken van diverse jonge auteurs, waaronder de recentelijk veelgeprezen Nir Baram. Als recensent en docent ijvert Hilde Pach voor het beter bekend maken van de Israëlische literatuur bij het Nederlandse publiek. Lezenswaardig is ook het weblog van Hilde Pach.

De Martinus Nijhoff Prijs, 35.000 euro groot, wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse vertaalmanifestatie Nederland Vertaalt op 22 maart 2014 in Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Hilde Pach in boekhandel Athenaeum tijdens de actie Vertalers worden zichtbaar. Foto: Hannie van Herk