nieuws

Pier en oceaan en Bewegend doel bekroond

Jan Campert-prijzen 2013

31 oktober 2013

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: Constantijn Huygens-prijs ging naar Tom Lanoye voor zijn gehele oeuvre, daarnaast zijn het jeugdboek Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten, de dichtbundel Bewegend doel van Micha Hamel en de roman Pier en Oceaan van Oek de Jong bekroond. De twee laatste titels kwamen tot stand met ondersteuning van een beurs van het Letterenfonds.

Oek de Jong won al eens eerder, in 1980, de F. Bordewijk-prijs voor het beste prozaboek, toen voor Opwaaiende zomerjurken. De jury prees zijn nieuwste roman Pier en oceaan (Atlas-Contact) om de gevoelige schrijfstijl en de wijze waarop De Jong de belevingswereld van zijn hoofdpersonages zintuiglijk weet te maken. Eerder dit jaar won Oek de Jong met zijn roman de Gouden Boekenuil, en stond het op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Tevens maakt het boek kans op de Zeeuwse Boekenprijs 2013 en de Inktaap. Het Letterenfonds nam de roman voorjaar 2013 op in de brochure 10 Books from Holland.

Bewegend doel, de vierde dichtbundel van Micha Hamel werd bekroond met de Jan Campert-prijs. De jury was onder de indruk van de wijze waarop Hamel experimenteert met de grenzen van poëzie en omschreef zijn gedichten als een ‘poëtische roetsjbaan’. Hamel is naast dichter ook dirigent en componist.

De jury bestond uit Aad Meinderts (voorzitter), Yra van Dijk, Arjen Fortuin en Aukje Holtrop.

Zie ook:

  • De website van de Jan Campert Stichting
  • Fragmenten uit Bewegend doel op de website van Athenaeum Boekhandel.