agenda

Nihad Siries als WiR in Amsterdam

1 jan-1 februari 2014

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Syrische auteur Nihad Siries verblijft van 1 januari tot 1 februari 2014 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als writer in residence in Amsterdam.

Nihad Siries (Aleppo, 1950) is een Syrische auteur, lange tijd werkzaam als ingenieur, die op zijn dertigste begon met schrijven en inmiddels zeven boeken, enkele toneelteksten en een aantal televisiescenario’s op zijn naam heeft staan.

Onder politieke druk verliet hij Syrië in 2012 en vestigde zich in Cairo om de censuur in eigen land te ontvluchten. Zijn debuutroman The North Winds werd door critici omschreven als een van de meest belangrijke historische romans in Syrië. In 1998 schreef Siries het televisiedrama The Silk Market, dat de politieke onrust in 1956-1961, evenals de opkomst van de Ba’ath partij als onderwerp had. De Syrische regering nam hier aanstoot aan, Siries werd in de ban gedaan en zijn werk werd verboden. Sindsdien worden Siries’ boeken in het buitenland uitgegeven.

Zijn in 2004 geschreven roman The Silence and the Roar, dat de 2013 PEN Awards for Writing in Translation won, wordt aan het eind van 2013 door uitgeverij Van Gennep in Nederlandse vertaling uitgegeven. Het is reeds in Duitse en Franse vertaling verschenen en afgelopen jaar is het in het Engels uitgegeven door Pushkin Press (Engeland), en Other Press (USA) in vertaling van Max Weiss.

Tijdens zijn verblijf in Amsterdam zal Siries onder andere optreden op Writers Unlimited (internationaal literatuurfestival Winternachten Den Haag).

Onder de titel ‘Ik leef in een permanente nachtmerrie’ publiceerde Vrij Nederland in februari een interview met Siries door Jeroen Vullings; hier vindt u het als pdf.

Meer informatie over de schrijversverblijven: programma’s > schrijversverblijven.

Zie ook:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]