nieuws

Prix des Phares du Nord 2011 gaat naar Bertrand Abraham

21 november 2011

De jury van de Prix des Phares du Nord 2011 heeft de prijs toegekend aan Bertrand Abraham voor zijn vertaling in het Frans van Op weg naar het einde van Gerard Reve (En route vers la fin, Paris: Phébus, 2010). De jury bestond dit jaar uit Danielle Bourgois, Anita Concas en Margot Dijkgraaf.

De Prix des Phares du Nord is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk. De prijs is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. De fondsen presenteerden zich onder deze naam, letterlijk 'de vuurtorens van het noorden', als eregast op de Salon du Livre 2003 in Parijs. Aan de Prix des Phares du Nord is een bedrag van € 5.000,- verbonden. De eerste winnaar, in 2005, was Philippe Noble, de tweede, in 2007, Annie Kroon en de derde, in 2009, Anita Concas.

Bertrand Abraham (1948) is leraar Franse literatuur en sinds 2001 literair vertaler Nederlands-Frans. Hij studeerde onder anderen bij Roland Barthes en heeft artikelen gepubliceerd in diverse taalkundige tijdschriften en op het web. Eerder vertaalde hij werk van Gerbrand Bakker, Renate Dorrestein, Douwe Draaisma, Maarten 't Hart, Frans Kellendonk, Geert Mak en anderen.

De Prix des Phares du Nord 2011 zal op 11 januari 2012 worden uitgereikt in Parijs.

In de vertalingendatabase (zie link hieronder) vindt u een overzicht van de vertalingen van Bertrand Abraham.

Meer informatie
Peter Bergsma

Contact

Peter Bergsma

Directeur Vertalershuis

[email protected]