nieuws

Succesvolle Buchmesse voor Nederlandse literatuur

17 oktober 2013

Een prestigieuze bloemlezing van Nederlandse verhalen bij Penguin, een Duitse doorstart van Voskuils Het Bureau en belangstelling voor Friese literatuur. Dat zijn drie van de opvallendste uitkomsten van de Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale boekenbeurs ter wereld. Ook werd tijdens de Buchmesse aan beursdirecteur Jürgen Boos het bidbook overhandigd voor de Nederlands-Vlaamse organisatie van een Schwerpunkt in 2016.

Boos en zijn collega’s toonden zich onder de indruk van de plannen, later dit najaar volgt een bezoek aan Nederland en Vlaanderen. Rond de jaarwisseling valt het besluit of de twee letterenfondsen zich gezamenlijk kunnen opmaken voor een nieuwe grootschalige presentatie van het Nederlandstalige boek, in vervolg op de zo succesvol verlopen Schwerpunkt-manifestatie in 1993.

De Engelse uitgeverij Penguin heeft Joost Zwagerman aangezocht om een bloemlezing te maken met de beste Nederlandse korte verhalen van de negentiende eeuw tot nu. Het boek zal rond de 400 pagina’s beslaan en gedeeltelijk gebaseerd zijn op Zwagermans uitgave De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen, aangevuld met al vertaalde verhalen en een nieuwe inleiding. Het is voor het eerst dat een uitgave Nederlandse korte verhalen bij zo’n grote en prestigieuze uitgeverij verschijnt.

Herr Beerta, het eerste deel van Das Büro van J. Voskuil was vorig jaar een groot succes bij de Duitse critici die het de hemel in prezen, maar ondanks een redelijke verkoop durfde uitgeverij Beck niet verder te gaan met publicatie van de overige delen. Daarom was het verheugend dat Verbrecher Verlag, een onafhankelijke uitgever, de overige delen wil uitgeven, te beginnen met twee nieuwe delen volgend najaar.

Traditiegetrouw was er op de Buchmesse ook veel belangstelling voor Nederlandse non-fictie en jeugdliteratuur; in het bijzonder voor De ontdekking van de aarde van Peter Westbroek, Douwe Draaisma’s De dromenwever en Het raadsel van alle dingen van Jan Paul Schutten. Aan de vooravond van de beurs schreef de Duitse pers lovend over Toen kwam Sam van Edward van de Vendel, Carlsen zal ook het vervolg gaan uitgeven.

Via speciale brochures werd dit jaar met succes aandacht gevraagd voor Friese literatuur en Nederlandse poëzie. In de komende jaren zullen er onder (veel) meer bloemlezingen met Nederlandse dichters verschijnen in Engeland, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten. Meerdere uitgeverijen, waaronder het Duitse Manesse Verlag en het Spaanse Editoriál minúscula, toonden serieuze interesse voor Friese romans als Grûn en minsken, De sûnde fan Haitze Holwerda en Leafdedea.

Zie voor meer informatie over en resultaten van de Frankfurter Buchmesse onderstaande weblogs:

Voor meer informatie:

Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00
- Victor Schiferli, beleidsmedewerker buitenland, e-mail: v.schiferli@letterenfonds.nl
- Hanneke Marttin, communicatiemedewerker, e-mail: h.marttin@letterenfonds.nl