agenda

Ece Temelkuran als WIR in Amsterdam

1 nov-31 december 2013

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Turkse auteur/journalist Ece Temelkuran verblijft van 1 november tot 31 december 2013 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als writer in residence in Amsterdam.

Ece Temelkuran (1973) is auteur, journalist en politiek commentator, en schrijft geregeld voor de Turkse kranten evenals voor the Guardian, New Statesman, al Akhbar, New Left Review en Le Monde Diplomatique. Haar journalistieke werk behandelt onderwerpen die in Turkije zeer controversieel worden bevonden, zoals de Koerdische en Armeense kwestie, de vrouwenbeweging en de kwestie van politieke gevangenen. Ze werd als columnist voor de Turkse krant Habertürk ontslagen nadat ze kritische columns schreef over de behandeling van Koerden. Haar columns en artikelen worden wereldwijd gepubliceerd en ze heeft vele prijzen gewonnen met haar werk, onder andere de Pen for Peace Award, de Free Thought and Democracy Award en de prijs van Turkse Journalist van het Jaar. Temelkuran was tevens een ‘visiting fellow’ aan de University van Oxford voor de studie Journalistiek. Ze publiceerde tot nu toe twaalf boeken - poëzie, proza en non-fictie -, waarvan er twee in het Engels zijn vertaald: de non-fictie titel Deep Mountain, Across the Turkish-Armenian Divide (2010), en Book of the Edge (2010), een allegorische reis in poëzie.

Op 27 november 2013 presenteert uitgeverij Van Gennep de vertaling van haar eerste roman, Het geluid van bananen, een verhaal over liefde en politiek dat zich afspeelt in de zomer van 2006 in Beirout. De uitnodiging voor deze boekpresentatie vindt u hier.

Voor een korte inleiding op het boek, zie het filmpje met Temelkuran zelf op de website van Why I Love This Book.


Margot Dijkgraaf besprak de roman lovend in NRC Handelsblad van 13 december 2013:

Het geluid van bananen is een ongelofelijk ambitieus boek dat barst van de energie. Temelkuran agendeert in één keer alle hete hangijzers – van het Palestijns-Israëlische conflict in historisch perspectief tot de Westerse vooroordelen over literatuur uit het Oosten.

Tijdens haar verblijf in Amsterdam zal Temelkuran op woensdag 17 december de 4e Vrijheidslezing verzorgen, georganiseerd door De Balie i.s.m. Amnesty International en het Prins Claus Fonds. Tevens neemt ze deel aan de door het Prins Claus Fonds georganiseerde culturele speeddate op woensdag 11 december 2013 (11.00-14.00) dat een ontmoetingsplek biedt voor Nederlandse en internationale professionals uit zeven verschillende kunstdisciplines, waaronder literatuur.

Op 8 december gaat Derya Tanrivermis in Villa Lux (12:00 - 14:00, Nijmegen) met Temelkuran in gesprek over politiek en mensenrechten in Turkije: de toestand voor en na de Taksim-Gezi protesten en over literatuur. Na afloop vindt een signeersessie plaats.

Op donderdag 12 december bezoekt Temelkuran boekhandel Broekhuis in Enschede voor een interview met Theo Hakkert, aanvang 19:30.

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]