nieuws

Oproep voor vertalers Engels

Ledig House, New York

16 september 2013

Wilt u als literair vertaler een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft uw nieuwe vertaling baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2013 kunnen literair vertalers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in mei 2014.

De reis- en verblijfskosten worden door het Nederlands Letterenfonds vergoed. De voorkeur gaat uit naar literair vertalers die werken aan een vertaling uit het Engels van een Noord-Amerikaanse auteur en die hun verblijf kunnen combineren met een ontmoeting met deze auteur. Alle literaire genres komen in aanmerking. Bent u geïnteresseerd, schrijf dan een e-mail met korte motivering aan Orli Austen.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het centrum ontleent zijn naam aan de locatie. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Op het terrein is een beeldentuin die het hele jaar geopend is voor bezoekers. Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Voor alle maaltijden wordt gezorgd en elke avond wordt er door een kok gekookt.

De Omi organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten. De voertaal bij alle activiteiten is Engels.

In het Amerikaanse Ledig House is in de maand mei in de oneven jaren ruimte voor een Nederlandse schrijver en in de even jaren voor een literair vertaler (Amerikaans-)Engels. Vorig jaar had auteur Robert Haasnoot er “het landschap, de stilte, en alle tijd” om te schrijven. Hier kunt u zijn verslagg (pdf) lezen.

Meer informatie:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]