nieuws

Anne-Gine Goemans

Dioraphteprijzen voor drie boeken

24 april 2012

De twee juryprijzen van de Dioraphte Jeugdliteratuurprijs zijn toegekend aan Anne-Gine Goemans en Paul Murray. Goemans werd bekroond voor haar tweede roman Glijvlucht (De Geus): ‘een uitgebalanceerde, complete roman die zich onderscheidt door een veelheid aan thema’s en eigenzinnige, zo niet excentrieke personages van wie de tragikomische karaktertrekken ontroerend herkenbaar zijn,’ zo oordeelde de jury onder voorzitterschap van Ronald Giphart.

In de categorie vertaald proza ging de prijs naar Skippy tussen de sterren (Signatuur) van de Ierse schrijver Paul Murray, vertaald door Dirk-Jan Arensman, die samen met de auteur het prijzengeld van 15.000 euro deelt. ‘Het boek leest als een eindeloze ontdekkingstocht op weg naar volwassenheid,’ stelt de jury.

De publieksprijs, eveneens goed voor 15.000 euro, ging met een afgetekende meerderheid naar Magnus van Arjen Lubach (Podium). Vorig jaar won in deze categorie Mama Tandoori van Ernst van der Kwast die daar, net als Lubach, flink campagne voor had gevoerd.

De roman van Goemans kwam met financiële ondersteuning van het Letterenfonds tot stand en is inmiddels in het Duits, Italiaans en binnenkort ook in het IJslands vertaald.

Een uitgebalanceerde, complete roman

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Specialist internationaal

[email protected]