agenda

Ronelda Kamfer WiR in Amsterdam

12 jan-6 april

De Zuid-Afrikaanse dichter en auteur Ronelda S. Kamfer verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 12 januari tot en met 6 april in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Boekomslag van debuutroman Kompoun

Ronelda Sonnet Kamfer, dichter en auteur, is geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Met haar debuutbundel, Noudat Slapende Honde (2008) won ze de Eugène Marais Prijs. Haar tweede boek, Grond/Santekraam, ontving de Absa Kanna Award in 2012. Haar derde bundel, Hammie, werd gepubliceerd in 2016, gevolgd door de vierde bundel, Chinatown, in 2019. Haar werk is vertaald in het Nederlands, Italiaans en Frans.

Kamfer behaalde haar masterdiploma aan de Rhodes University in 2018 en werd in 2021 benoemd tot Regional Poet Laureate door de South African Literary Association. In 2022 publiceerde Kamfer haar debuutroman Kompoun bij Kwela publishers, waarvoor ze de HSS Award voor fictieromans en de Jan Rabie Rapport Prize ontving. De Nederlandse vertaling van Kompoun, vertaald door Alfred Schaffer, verschijnt in 2024 bij Podium.

Op dit moment werkt Kamfer aan haar vijfde dichtbundel en een verzameling korte verhalen. Tijdens haar residentie in Nederland zal Kamfer deelnemen aan het Internationaal literatuurfestival Writers Unlimited en andere literaire evenementen en lezingen. Daarnaast zal zij werken aan haar nieuwe project, een roman gericht op Afrikaanse folklore, die een groep vroedvrouwen volgt die vast proberen te houden aan hun tradities te midden van een constant veranderend landschap.

Optredens

Meer informatie

Lees meer over de Amsterdam writers residence van het Nederlands Letterenfonds.