agenda

Davide Enia als WIR in Amsterdam

23 sep-28 oktober 2013

De Italiaanse auteur Davide Enia verblijft van 25 september tot 28 oktober 2013 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als writer in residence in Amsterdam.

Davide Enia (Palermo, 1974) is acteur en een van de belangrijkste Italiaanse toneelschrijvers. Zijn toneelwerken zijn internationaal op toneel gebracht en voor zijn dramaturgische werk heeft hij diverse prijzen gewonnen. Zo ook op aarde is Enia’s romandebuut, geschreven in Palermitaans dialect, over de straatjongen Davidù tegen de achtergrond van de veelbewogen Siciliaanse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tot nu. De roman werd al in achttien talen vertaald en stond in 2012 op de shortlist voor de Premio Strega en de Premio Bancarella. De Nederlandse vertaling van Manon Smits werd ondersteund met een werkbeurs van het Fonds en verscheen bij De Bezige Bij.

Tijdens zijn verblijf in Amsterdam zal Enia werken aan een nieuwe roman. Hiervoor wil hij onderzoek doen naar de eerste moderne gevangenis in Europa, het Rasphuis, gebouwd in 1595 in Amsterdam. Het tuchthuis kreeg in de volksmond de naam ‘Rasphuis’, omdat de gevangenen tropisch hout tot poeder moesten raspen voor de bereiding van verfstoffen. Naast zijn tweede roman heeft Enia ook een kookboek over de Siciliaanse keuken in voorbereiding.

het zogenoemde Rasphuis, Amsterdam

Optredens Davide Enia:

  • vrijdag 18 oktober, 17.00-19.00: Enia en zijn vertaalster Manon Smits gaan met elkaar en het publiek in gesprek in de Italiaanse boekenwinkel Libreria Bonardi aan de Entrepotdok 26 in Amsterdam.
  • zondag 20 oktober, 18:00: een ontmoeting plaats tussen Enia en Peter de Rijk in restaurant Eatmosfera, Korte Reguliersdwaarsstraat 8 in Amsterdam.
  • woensdag 23 oktober: Davide Enia verzorgt een gastcollege aan de faculteit Italiaans van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met dr. Reinier Speelman.
Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]