agenda

David Vann als WIR in Amsterdam

5 aug-20 september 2013

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Amerikaanse auteur David Vann (1966) was van 6 augustus tot 19 september 2013 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als writer in residence in Amsterdam.

David Vann werd geboren op Adak Island in Alaska en bracht de eerste zes jaar van zijn leven - tot de scheiding van zijn ouders - door in Ketchikan (Alaska). Daarna keerde hij ongeveer een derde van elk jaar terug naar Alaska, waar hij tijd doorbracht met zijn vader, die later zelfmoord zou plegen. Van zijn negentiende tot zijn 29e werkte Vann op zee als kapitein van een zeilschip, en schreef hij zijn boek Legend of a suicide. Vervolgens kostte het hem twaalf jaar een uitgever te vinden die de verhalenbundel wilde uitgeven. Inmiddels heeft Legend of a suicide tien prijzen gewonnen, waaronder de Prix Medicis Etranger in Frankrijk, de Premi Llibreter in Spanje en de Grace Paley Prize (Californië, VS). Het boek werd vertaald in negentien talen, is een internationale bestseller en zal verfilmd worden door de Frans-Canadese regisseur Daniel Grou. In 2011 verscheen zijn succesvolle en bekroonde eerste roman Caribou Island, in 2012 opgevolgd door Dirt. Daarnaast publiceerde hij de non-fictie boeken A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea (2005) en Last Day on Earth. A Portrait of the NIU School Shooter (2011). Vann schrijft momenteel voor tijdschriften als The Atlantic Monthly, Esquire en Outside en is werkzaam als docent creative writing aan de Universiteit van San Francisco. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam verschijnt zowel de Engelse editie van zijn nieuwe roman Goat Mountain als de Nederlandse vertaling (onder dezelfde titel).

De Bezige Bij geeft David Vanns werk uit in Nederlandse vertaling van Arjaan van Nimwegen. Eerder verschenen Legende van een zelfmoord, Caribou Island en Aarde. Hier kunt u een video-interview van Lezentv bekijken met David Vann over zijn debuut Legende van een zelfmoord (25 minuten; Engelstalig).

In het Spui appartement zal David Vann werken aan een nieuwe roman, en aan de hertaling van het Oudengelse epische gedicht Beowulf.

David Vann in de schrijversresidentie

Tijdens zijn verblijf als writer in residence was er veel publiciteit rondom David Vann. Hieronder een selectie interviews en recensies:

David Vann over The Medici Boy van John L’Heureux.

David Vann over zijn nieuwe roman Goat Mountain.

Daarnaast trad David Vann onder meer op bij:
- Lowlands, op zondagmiddag 18 augustus wordt hij geïnterviewd door schrijver Henk van Straten
- vrijdag 6 september tijdens Lamoer in Bitterzoet, Spuistraat 2, Amsterdam
- woensdag 11 september in Het Grote Gebeuren, Groningen.
- donderdag 12 september in De Nieuwe Boekhandel, Amsterdam.
- vrijdag 13 september in Java boekhandel, Amsterdam.
- zaterdag 14 september tijdens het Read my world-festival in Amsterdam.
- maandag 16 september: Boekhandel Van Rossum in Amsterdam.

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]