agenda

Julia Franck als writer in residence in Nederland

15 jul-17 augustus

De Duitse schrijver Julia Franck verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 15 juli tot en met 17 augustus in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Foto Julia Franck: Mathias Bothor

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt Julia Franck (Berlijn, 1970) in Amsterdam, waar ze van 15 juli tot en met 17 augustus als writer in residence verblijft. Franck is een invloedrijke stem in de hedendaagse Duitse literatuur en heeft meerdere prijzen voor haar werk ontvangen. Ze debuteerde in 1997 met De nieuwe kok en verwierf internationale erkenning met haar roman De middagvrouw in 2007, die werd bekroond met de German Book Prize en vertaald in 40 talen. In het najaar wordt de verfilming van het boek verwacht.

In veel van Francks boeken speelt de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw een belangrijke rol. Zo vertelt De middagvrouw het verhaal van een moeder die in 1945 naar West-Duitsland vlucht. Zij laat haar zoontje achter bij een treinstation, om nooit meer terug te keren. Na Rug aan rug (2011), een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het verdeelde Duitsland van de jaren ’50 en ’60, verscheen ruim een decennium later Werelden uit elkaar, een autobiografische roman. Werelden uit elkaar vertelt het aangrijpende verhaal van Franck en haar zussen, die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog door hun moeder worden meegenomen naar West-Duitsland.

In 2022 ontving Franck de Schiller Memorial Prize voor haar oeuvre. In 2023 trad Franck, samen met Rainer Wieland, als redacteur aan bij Die Andere Bibliothek. In Nederland zijn al haar romans in vertaling verschenen bij uitgeverij De Wereldbibliotheek.

Tijdens haar verblijf zal Franck werken aan een nieuwe roman en hiervoor onderzoek doen, omdat het verhaal verband houdt met Nederland.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers van over de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.

Zie ook